Hlavní obsah

Adventní kalendáře odpočítávají čas do Vánoc

Novinky, Andrea Zunová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První prosincový den znamená, že se Vánoce neúprosně blíží. Dospělí myslí především na to, aby všechno stihli a aby nakonec všichni byli spokojeni. Dětem se krátí doba čekání na Ježíška. Jejich nedočkavé těšení jim mohou pomoci mírnit minidárečky z adventních kalendářů.

Foto: Profimedia.cz

Adventní kalendáře mohou mít rozmanitou podobu.

Článek

Je to trošku matoucí. Ačkoli se kalendář jmenuje adventní, celou dobu adventu neobsahuje, jen čas od 1. do 24. prosince. To ale dětem rozhodně nevadí. S radostí si užívají i tak malé sladkosti.

V obchodech je kalendářů velký výběr. Většinou se jedná o klasické čokoládové, ale i mezi nimi se již dá velmi dobře vybrat.

Za okénky se nemusejí skrývat jen sladké čokoládky. Některé netradiční kalendáře nabízejí hračky z oblíbených filmů nebo her.

Každopádně, fantazii se meze nekladou. Nikde není psáno, že kalendář musí být kupovaný. Záleží jen na tom, jak se rozhodneme. Můžeme ho vyrobit doma a do okének dát to, co si myslíme, že obdarovanému udělá největší radost. Jen je třeba pro každý den připravit malé překvapení.

V historii byly adventní kalendáře vlastně uměleckým dílem a znázorňovaly např. biblické výjevy. Za okénky se pak skrývaly veršíky, obrázky, nebo citace z Bible.

Foto: Profimedia.cz

Adventní kalendáře jsou v současnosti určeny především dětem. Ale na trhu se objevují také "dospělácké" verze. S jednou takovou letos podle ČTK přišly české pivovary, které nabízejí netradiční adventní kalendář, ve kterém se místo obvyklých čokoládových bonbónů skrývají láhve zlatavého moku. Nezačíná se však tradičně prvního prosince, ale až pátého.

Speciální balení 20 různých piv ze sedmi regionálních pivovarů připravila pro předvánoční období skupina K Brewery. "Jeho princip je obdobný jako u čokoládových adventních kalendářů - na každý den od 5. do 24. prosince je pro majitele připravena jedna láhev," uvedla mluvčí skupiny Barbora Burešová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám