Hlavní obsah

Vůně Vánoc našich babiček

Právo, Zdena Nováčková

Když purpura na plotně voní... Ano, je čas si připomenout pozapomenuté vůně, které po staletí přinášely do lidských příbytků sváteční atmosféru. Kromě františků to byla hlavně purpura, směs sušených bylin, koření a plodů. I dnes si ji můžete namixovat tak, aby lahodila právě vám. A kdo ví, třeba přijde čas i na vánoční kouzlo.

Foto: Profimedia.cz

Aromatické látky, které se z bylin či koření uvolňují, působí na tělo i na naši psychiku.

Článek

Aromatické látky, které se z bylin či koření uvolňují, působí na tělo i na naši psychiku. Podle složení mohou pomáhat zahnat stres, nervozitu, naplnit mysl klidem a pohodou, nebo naopak povzbudit či pomoci léčit různé neduhy.

A protože jsou Vánoce, stojí za to si připomenout i některé půvabné mýty, které purpuru spojují s kouzly a zázraky.

Jak ji rozvonět

Aby byl zážitek z vůně co nejintenzívnější, nechává se směs bylin zahřívat nebo pozvolna doutnat. Pokud nemáte sporák s plotnami, můžete si pomoci litinovou plotýnkou na plynovém hořáku.

Na sklokeramickou desku zkuste bylinky nasypat do alobalové mističky a nastavit jen mírnou teplotu. I na topení se purpura může rozvonět, i když zřejmě méně intenzívně. Celý byt ale zaručeně provoníte, pokud dáte bylinky do aromalampy. Pozor! Nikdy nenechávejte bylinky doutnat bez dozoru.

Bylin, které můžete použít, je nepřeberně. Jednotlivé složky musejí být dokonale vyschlé a nadrobno nadrcené. Vůni zintenzivníte a prohloubíte, když zakapete bylinky třemi až pěti kapkami přírodních éterických olejů (např. pomeranče, mandarinky, borovice, vanilky aj.).

Výhodou doma připravené směsi je, že víte, co přesně spalujete, a vyhnete se syntetickým látkám. Spalování však vyžaduje určitou zručnost a napoprvé se vše nemusí povést.

Naše tipy na složení purpur
Vánoční: citrónová kůra, pomerančová kůra, jablka, borovice, skořice, hřebíček, badyán
Kořeněná: muškát, zázvor, nové koření, hřebíček, jalovec, majoránka, vavřín, skořice, badyán
Květinová: růže květ, vřes květ, jasmín květ, heřmánek květ, lípa květ, bez černý květ, levandule květ
Uklidňující: květ růže, květ levandule, květ měsíčku, květ heřmánku, nať meduňky

Vánoce byly vždy opředeny tajemstvími a kouzly. Bylo tak pěkné na chvíli uvěřit, že se může stát zázrak a život se změní. Jaké byliny v tom našim předkům pomáhaly?

Zkuste třeba růži, tymián, vanilku, muškátový oříšek, hřebíček, skořici, pelyněk, oregano, majoránku, citronovou kůru, vavřín, maliníkové, jahodové a ostružinové listí, mátu, levanduli, meduňku, mateřídoušku, bazalku, semena fenyklu, šípky, anýz, kmín, měsíček, chrpu, vřes, heřmánek, jehličí, eukalyptus apod.

Rozmarýn

Spalováním vydává silnou bylinnou, typicky rozmarýnovo-pryskyřičnou vůni. Snítky rozmarýnu se používaly jako afrodiziakum, ale také pro omlazení nebo očištění příbytku. Je vhodný pro každého začátečníka.

Routa vonná

Právě tahle bylina patří k vánočnímu období. Věřilo se, že jejím prostřednictvím lidé získají odpuštění. Podle starých zvyků se svazek této rostliny kropil svěcenou vodou, aby se do obydlí nedostalo zlo. Sušené listy a jejich vůně při spalování působí jako sedativum a navozují celkové zklidnění organismu.

Jedle bělokorá

Je to silný strom, který byl považován za symbol života a síly. Pálí se jehličí, které má jemnou lesní, pryskyřičnou vůni s citrusovým nádechem. Věřilo se, že uzdravuje, ochraňuje a obnovuje ztracenou sílu.

Šalvěj lékařská

Je známá jako bylina nesmrtelnosti a domácího štěstí. Podle pověsti pomohla Panně Marii a Josefovi skrýt se ve svých listech, tak projevila svoji laskavost.

Svazek sušených šalvějových listů na svátečním stole by měl udržet v rodině laskavost a vstřícnost po celý rok. Kromě toho samotné spalování šalvěje má dezinfekční a protizánětlivé účinky a také ochraňuje stavení před zlými duchy. Ale opatrně, vůně šalvěje je poněkud štiplavější.

Jalovec

Naši předci věřili, že jeho dřevo, větvičky i bobule dokážou zahánět nemoci, ale i nejrůznější zlé bytosti. Jeho výpary dezinfikují a čistí, dodávají životní sílu a energii. Vůně je příjemná, jemně dřevitá s typicky jalovcovým nádechem. Ale pro jednodruhové spalování musíte získat určitou zručnost, aby nevznikl jen štiplavý kouř.

Vánoční čaj lahodné chuti a kouzelné vůně
Připravíte ho ze směsi meduňky, lékořice, kakaových bobů, skořice, zázvoru, hřebíčku a růžového pepře. Stačí deset minut louhovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám