Hlavní obsah

Staroměstské náměstí ozdobí okolo deseti tisíc vánočních dekorací a stoleté saně

Novinky, Kristýna Léblová, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vánoční období v centru Prahy bývá tím vizuálně nejkrásnějším. V těchto dnech se dokončují přípravy výzdoby na vánoční trhy na Staroměstském náměstí, které ozdobí kolem deset tisíc kusů dekorací, přičemž zhruba polovina z nich skončí na vánočním stromě. Podívejte se s námi do dílny, kde vánoční dekorace pro centrum Prahy vznikají.

Staroměstské náměstí ozdobí okolo deseti tisíc vánočních dekorací a stoleté saněVideo: Novinky

 
Článek

Tisíce vánočních baněk, stovky metrů řetězů a vánočních světel. Nejen to připadne na přípravu vánoční výzdoby na Staroměstském náměstí, kterou každým rokem obdivují lidé po celém světě.

Dohromady podle Hedviky Výborné, projektové manažerky firmy SOS dekorace, ozdobí celé náměstí kolem deseti tisíc kusů dekorací. Z toho necelá polovina připadne jen na vánoční strom.

Foto: Novinky

Letos bude výzdobě dominovat zlatá a červená barva.

Se samotnou výrobou začínají od září a podílejí se na ní také kováři, řezbáři či švadleny. Letos se k nim přidali i restaurátoři. Ti obnovují sto let staré saně, jež se mají stát jednou z dominant trhů na Staroměstském náměstí. Spolumajitel firmy je získal před několika lety v oblasti Orlíku. Podle prodejce starožitného kousku se na nich proháněl už jeho dědeček.

Příprava dekorací je náročná na výběr materiálu a konstrukce. Musí totiž vydržet nejen mráz, ale třeba i sluneční paprsky, déšť a vítr. Kvůli tomu jsou například vánoční koule upevňovány drátem.

„Kulička jako taková má na sobě plastový úchyt, který se z devadesáti procent při větru a v nepříznivých podmínkách utrhne. My je tudíž musíme provrtat, dát skrz drát a na strom je pevně přidělat.”

Specifická je i vánoční hvězda zdobící špičku stromu

„Hvězda je velká a těžká, takže se k ní přivaří obrovská tyč, která se kotví podél celého stromu,“ dodala Výborná s tím, že konečné zakotvení tyče musí pečlivě určit až statik.

Mezi další dekorace, které zde připravují, se řadí například metrové sněhové vločky, kilometr dlouhý světelný řetěz, který ozdobí vánoční strom, či zlatý oblouk, který bude umístěn u vstupu na vyhlídkový most se zvonkem. V jeho středu je umístěn dvouocasý lev jako symbol stého výročí vzniku republiky.

Kromě Prahy ve firmě připravují dekorace i pro Ostravu či Brno. Jejich nápady navíc oslovují i další města Evropy, například v Rusku či ve Francii. Zvláště pro Prahu však bývá příprava náročná, jelikož výzdoba musí být každým rokem nová, a přitom zůstat tradiční. To platí i pro vánoční stromek, který letos pochází z Rynoltic na Liberecku. Slavnostní rozsvícení stromu je naplánováno na sobotu 1. prosince.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám