Hlavní obsah

Obří adventní věnec vyrobili nadšenci v Hlučíně na Opavsku

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlučín

Zhruba šest hodin trvalo v sobotu nadšencům z Hlučína vyrobit na Mírovém náměstí obří adventní věnec. Příprava se však rozjela už tři týdny předtím.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kolem šesti hodin vyráběli v sobotu lidé na hlučínském náměstí obří adventní věnec.

Článek

„Nejdéle trvá sehnat a připravit to chvojí. Každá větev se musí upravit. Vozím to ze zahrad z okolních obcí. Třeba z Hošťálkovic, Děhylova,“ ukazoval Právu Josef Hlubek, který vše před pěti lety vymyslel.

„Pak se tomu věnuji tři týdny a každý den po tuto dobu ty větve třídím a upravuji. A vidíte, stejně i tady na místě se to musí ještě dále upravit. Pak to spleteme do obřího adventního věnce a ozdobíme. Samozřejmě nechybí ani svíčky. První se rozsvítí v první adventní neděli,“ vysvětloval Hlubek.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Josef Hlubek ukazuje splétání adventního věnce.

S výrobou a výzdobou pomáhají malí i velcí dobrovolníci z jeho party. „Jsme tu od devíti rána a vypadá to, že dřív než ve tři odpoledne to hotovo nebude. Naštěstí dnes není tak velká zima, ale tak něco na zahřátí s sebou máme,“ usmívali se nadšenci a přinášeli slaměná zvířata, z nichž uprostřed adventního věnce vznikne betlém s jesličkami s Ježíškem.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Kolem šesti hodin vyráběli v sobotu lidé na hlučínském náměstí obří adventní věnec.

Nejen obří věnec, ale i kraslice

Obří věnec na hlučínském náměstí bude až téměř do konce roku. „Před Silvestrem ho musíme zlikvidovat. Na konec roku zde totiž bude slavnostní silvestrovský ohňostroj, tak aby se něco nepřihodilo. Větve rychle hoří,“ podotkl ještě Hlubek.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Nejen obří adventní věnec, ale na Velikonoce v Hlučíně měli i obří kraslici.

Kromě obřího adventního věnce mívají obyvatelé Hlučína na svém náměstí i další velikou připomínku našich tradičních svátků. Letos na Velký pátek zde nadšenci nainstalovali do speciálního hnízda obří zelenou kraslici. Na výšku měla dva metry a na šířku 1,6 metru. Doplnila velikonoční výzdobu s bránou ze 150 vajec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám