Hlavní obsah

Na Vánoce nepřijdou zkrátka ani domácí mazlíčci

Novinky, bab

Češi patří v Evropě mezi nejpočetnější vlastníky psů, koček či jiných domácích mazlíčků. V současné době je vlastní zhruba každá druhá domácnost. A protože v mnoha rodinách zaujímají místo právoplatného člena, je pochopitelné, že při nakupování vánočních dárků lidé myslí i na ně.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ukázal to předvánoční průzkum Monety Money Bank, ze kterého vyplynulo, že čtyři z pěti majitelů domácích zvířátek obdaruje o Vánocích i je.

Překvapení pro ně budou lidé většinou kupovat spolu s dárky pro ostatní členy rodiny. Nejčastěji přitom zamíří do specializovaných obchodů (46 procent) a dvě pětiny lidí pak půjdou vybírat do velkých center.

Rok od roku roste počet těch, kteří nakupují pro zvířátka v e-shopech. Letos to uvedlo 13 procent dotázaných, což je o dva procentní body více než v loňském průzkumu.

Hlavně pamlsky a hračky

Převážná většina páníčků už má představu, jaký dárek bude shánět. Téměř devět z deseti koupí pamlsky a každý druhý daruje hračku. Ale chybět nebudou ani praktické věci, ty plánuje koupit každý devátý majitel. Na nový pelíšek se pak může těšit osm procent zvířátek, šest ze sta dostane obleček.

Rozpočet na zvířecí dárky se oproti loňskému průzkumu zvýšil. Dvě pětiny páníčků počítají se dvěma až pěti sty korunami, což je o devět procentních bodů víc než před rokem. Vzrostl i počet těch, kteří nakoupí za více než 500 korun. Letos jich bude 12 procent, což je o třetinu víc než loni.

Přilepšení i k večeři

Na domácí mazlíčky lidé myslí i na Štědrý večer. Většina majitelů (47 procent) uvedla, že čtyřnohý člen rodiny dostane stejné jídlo, jako mívá obvykle. Stejný počet lidí zvířátku přilepší v podobě kvalitnější konzervy nebo nějakého pamlsku navíc. Oproti tomu sedm procent mazlíčků se může těšit na stejnou štědrovečerní tabuli, kterou si připraví i jejich páníčci.

A pak už se půjde ke stromečku. Téměř dvě třetiny mazlíčků tam najdou svůj dárek zabalený mezi ostatními. Zbylá třetina páníčků dárek balit nebude, jejich miláčci ho poznají hned a s rozbalováním se nemusejí zdržovat.

Anketa

Koupíte nějaký dárek i vašemu domácímu mazlíčkovi?
Ano
93,2 %
Ne
2,8 %
Nemáme domácího mazlíčka
4 %
Celkem hlasovalo 1096 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám