Hlavní obsah

Jak zvládnout vánoční úklid

Právo, Gisela Růžičková

S adventním obdobím je každoročně spojený i vánoční úklid. A jestli plánujeme cídění celého bytu včetně vymetání pavučin ze všech koutů, či srovnání všech zásuvek a poliček, máme nejvyšší čas začít!

Foto: Vileda (2x)

Windomatic, elektrický vysavač na okna, zrcadla i sprchové kouty (999 Kč). Po umytí sklo vysaje dosucha.

Článek

Pokud je pro nás úklid přežitkem, určitě jsme si objednali úklidovou službu a trávíme předvánoční čas v přírodě nebo nákupy dárků.

Přesto je pro většinu hospodyněk vánoční úklid jakýsi rituál i šance, jak si uklidit nejen svůj příbytek, ale srovnat si také myšlenky a zapomenout na starosti všedního dne. Právě při této činnosti se obvykle zbavíme všech nepotřebných věcí a uděláme místo pro nové.

Stropy a stěny

Při velkém gruntování začínáme znečištěnými stropy a stěnami. Vymeteme všechny kouty, prach z tapet setřeme suchým hadříkem, omyvatelné tapety očistíme houbou namočenou v saponátu a přetřeme teplou vodou.

Prach z přírodních tapet odstraníme vysavačem s měkkým kartáčem při sníženém výkonu.

Foto: Trachea

Skvrny na nábytkových dvířkách smyjeme vodou se saponátem a přeleštíme běžným prostředkem.

Na vymalované stropy použijeme prachovku omotanou na smetáku, ty silně zašpiněné očistíme teplou vodu se saponátem. S mytím stěn začínáme dole a pracujeme směrem nahoru v jednom tahu.

Okna a dveře

U oken omyjeme nejdříve rámy a parapety. Pak se pustíme do skleněných výplní. Běžné nečistoty odstraníme jemným hadříkem a čisticím prostředkem bez agresivních látek, acetonu či syntetických pryskyřic. Zvláštní péči si zaslouží i okenní kování. Nejvhodnější na údržbu je olej nebo bílá vazelína ve spreji.

Foto: Vileda

Easy Wring and Clean Turbo, třásňový rotační mop (949 Kč), vyčistí každou podlahu rychle a efektivně jedním tahem.

Běžné nečistoty na povrchu dveří odstraníme suchým nebo navlhčeným hadříkem. Na dýhovaný povrch použijeme mýdlový čistič a minimum vody, nikdy abrazivní prostředky či chemické látky!

Na umělé povrchy poslouží houbička a běžný saponát určený k údržbě nábytku. Očistíme a zároveň ochráníme i dveřní kování. Pro kliky využijeme speciální přípravek. Stejnou péči věnujeme i dveřím vchodovým.

Čistý nábytek

Dřevo zvenku otřeme teplou vodou se zředěným speciálním přípravkem. Po zaschnutí mu vrátíme lesk leštěnkou. Ze starožitného nábytku stíráme pravidelně prach a na vyleštění použijeme včelí vosk. Na malovaný nábytek stačí roztok saponátu a vody. Intarzované dřevo zbavíme prachu antistatickou prachovkou nebo měkkým malířským štětcem.

Foto: Unilever

Plejáda čisticích prostředků, které využijeme při velkém vánočním úklidu v celém bytě.

Čalouněné kusy pravidelně vysáváme polštářovou hubicí a podle potřeby šamponujeme. Prach z koženého nábytku setřeme a konzervujeme speciálním přípravkem. Nečistoty otřeme vlhkým hadříkem s glycerinovým mýdlem, necháme uschnout a vyleštíme.

Péče o podlahy

Různé typy podlah vyžadují rozdílnou péči. Na PVC, linoleum či laminát stačí roztok saponátu a vody. Na podlahu v kuchyni a koupelně použijeme leštidlo na bázi vody, v jiných místnostech voskové leštidlo.

Dřevěné podlahy bez nátěru zameteme a otřeme suchým hadrem.

Foto: Pattex

Nový přípravek Pattex Cleaner a Polish (170 Kč) nejen snadno podlahy čistí a odstraňuje usazené nečistoty, ale zregeneruje i stopy po opotřebení.

Podlahy s nátěrem snesou vyždímaný hadr a vosk nebo leštidlo na bázi vody. Korkovou podlahu umyjeme vodou se saponátem a nakonec ošetříme voskem na podlahu. Keramickou dlažbu čistíme hadrem namočeným v saponátové vodě. Špínu ze spár odstraníme kartáčem namočeným v silném roztoku saponátu.

Z koberců a předložek odstraníme prach a špínu jedině luxováním. Pak koberec vypereme. Buď ručně, nebo vaxovacím vysavačem.

Na co se zaměříme

V předsíni uklidíme z věšáků všechny kabáty a bundy, které v tomto období nenosíme. Pořádek uděláme i v botníku.

V kuchyni zejména skříňky a poličky vyklidíme a pořádně vymyjeme. Z potravinové skříňky odstraníme potraviny s prošlou zárukou. Velkou pozornost věnujeme lednici, kterou rozmrazíme, umyjeme octovou vodou stejně tak jako troubu mikrovlnnou a klasickou. Také se zaměříme na pracovní plochu, obklady, sporák, dřez a vodovodní baterii, kde se často usazují nečistoty. A nevynecháme ani digestoř.

V koupelně vyčistíme spoustu poliček a zásuvek. Vyřadíme kosmetické přípravky s prošlou záruční lhůtou, důkladně vyčistíme vanu, umyvadlo a obklady, vyleštíme zrcadlo a vypereme předložky. Na spáry mezi obkládačkami použijeme horkou páru.

Foto: Dřevojas

Přípravek Dreja-Clean vytváří ochranný povlak zvyšující hygienické vlastnosti povrchu umyvadla či vany.

Povrch koupelnového nábytku otřeme švédskou utěrkou, mírně navlhčenou v mýdlovém roztoku. Antistatickým přípravkem zbavíme plochu nábytku od prachu a nečistot.

Foto: Savo

Savo Proti plísním účinně odstraňuje plísně i kvasinky a dané místo tak nejen dezinfikuje, ale i vybělí. Na problematické spáry mezi dlaždicemi v koupelně výborně poslouží jemně parfemované Savo Proti plísním Koupelna.

V obýváku se zaměříme na sedačku. V případě, že jsme si neobjednali specialisty, vypůjčíme si tepovací stroj a vrhneme se do práce sami. Samozřejmostí je údržba nábytku včetně úložných prostor, záclon, závěsů i koberce. Tady, ale i ve všech ostatních místnostech, umyjeme lustry a lampy včetně vypínačů.

V ložnici se držíme stejného scénáře, navíc ovšem vysajeme matrace, vypereme povlečení, záclony a závěsy.

V dětském pokoji si posvítíme zejména na šatník a hrací kout, odkud vytřídíme vše nepotřebné, a pak postupujeme obdobně jako v obýváku či ložnici. Do úklidu zapojte i děti, aby se udržel déle pořádek právě v jejich pokoji.

Vánoční úklid a tradice

K vánočnímu úklidu historicky patří svatá Lucie, symbol čistoty a patronka švadlen, sklenářů, brousířů a kočích.

Dříve Lucie slavily svátek 21. prosince, kdy měly hospodyně již naklizeno a věnovaly se dalším vánočním přípravám. V předvečer svátku chodily Lucie po domácnostech, nosily s sebou koště, kterým ve staveních vymetaly pavučiny a kontrolovaly, jestli hospodyně nepředou, neperou či netkají. V tento den byla totiž taková práce zakázaná a ženy či dívky si měly od práce odpočinout.

Dnes slaví svátek Lucie 13. prosince a kontroly po domácnostech již nedělají, ale čistý a krásný domov je stále vizitkou každé správné hospodyňky.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Vyplatí se

Rozložte si úklid do několika dní, nelze udělat vše najednou. Připravte si postupný plán prací.

Do úklidu zapojte celou rodinu. Nevynechejte praní záclon a závěsů, smýčení zdí a stropů, mytí oken, koberců, svítidel, zásuvek nábytku, čalounění a podlah.

Dbejte při práci na bezpečnost. Mějte čisticí prostředky mimo dosah dětí. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám