Hlavní obsah

Češi mají nejraději vanilkové rohlíčky, s pečením cukroví začínají už v listopadu

Novinky, das

Pečení vánočního cukroví si nechá ujít v českých domácnostech málokdo. Je to dáno především tím, že mnohé recepty se dědí z generace na generaci a málokdo se chce vzdát všech chutí a vůní, které jim připomínají dětství. Nejoblíbenějším cukrovím, které nesmí chybět ve většině domácností, jsou podle aktuálního průzkumu módního řetězce Kik vanilkové či mandlové rohlíčky. Velmi oblíbené je ale i linecké cukroví, vosí hnízda, perníčky, ořechy či rumové kuličky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Mandlové rohlíčky

Článek

Naopak zatím velmi málo oblíbené je u nás raw cukroví (syrové, bez tepelné úpravy). Podle průzkumu jej připravuje jen 6 % domácností.

Drtivá většina žen peče do 10 druhů cukroví. Více než dvě pětiny (43 %) domácností se spokojí s napečením maximálně pěti druhů cukroví, přibližně 39 % pak napeče až dvojnásobek. Mezi 11 až 15 druhy cukroví peče 13 % a více jak 16 druhů cukroví 5 % rodin.

Péct se začíná již před adventem

Podle průzkumu se téměř čtvrtina žen nemůže dočkat adventu a s pečením začíná už během listopadu. S příchodem první adventní neděle už cukroví peče třetina Češek.

Na druhý adventní týden nechává pečení přibližně dalších 17 %, přičemž stejný počet žen cukroví nepeče, kupuje nebo ho dostává od rodiny či příbuzných.

Správné skladování

Aby cukroví vydrželo čerstvé, je potřeba držet se manuálu správného skladování. „Jednotlivé druhy cukroví je potřeba ukládat do vhodných plastových a papírových krabic či dóz,“ upozorňuje Zuzana Procházková z Kik.

Manuál správného skladování cukroví
Převážná většina vánočního cukroví (včetně nepečeného) by měla být uchovávána na stinném, suchém a chladném místě, kde však teplota neklesá pod bod mrazu. Výjimku tvoří perníkové, linecké těsto a rohlíčky, které vyžadují vyšší vzdušnou vlhkost, aby získaly požadovanou vláčnost. Uchovat je můžete v doporučované papírové krabici.
Cukroví je potřeba dobře izolovat od ostatních potravin. Tím se vyhnete tomu, že nenatáhne vůni například uzenin, cibule apod.
Sušenky a linecké bez náplně uchovávejte v plastových či plechových krabicích vyložených ubrouskem. Neuškodí jim ani papírová krabice s víkem.
Kokoskám a sněhovým pusinkám svědčí papírové sáčky, nedávejte je do lednice ani do nádob z plastu či plechu. Navlhly by.
Slepované nebo naplněné cukroví uložte do chladu v papírové krabici (do komory, na balkón či na verandu) anebo v uzavřeném plastovém boxu do ledničky.
Obzvlášť pečliví buďte při skladování bezlepkového cukroví. Musí dostat svoji zvláštní krabici odděleně od sladkostí s lepkem.
Raw cukroví se vyplatí dělat těsně před Štědrým dnem a podávat na stůl čerstvé, zbytek uchovejte v plastové dóze v lednici.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Anketa

Jaké cukroví je u vás nejoblíbenější?
Vanilkové či mandlové rohlíčky
39,3 %
Ořechové rohlíčky
2,5 %
Linecké cukroví
26,8 %
Ořechy
2,2 %
Perníčky
3,6 %
Rumové koule
1,4 %
Hnětynky
0,4 %
Třené cukroví
0,6 %
Pracny
4,6 %
Vosí hnízda
13,1 %
Kokosky
0,9 %
Raw cukroví
1 %
Jiné
3,6 %
Celkem hlasovalo 1468 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám