Hlavní obsah

Beaujolais Nouveau je nejznámějším mladým vínem světa

Novinky, das

Každý rok vždy třetí čtvrtek v listopadu nastává den Beaujolais. Pro Francouze je to něco jako státní svátek. O půlnoci toho dne totiž lze ochutnat první tzv. mladé víno poslední úrody a zároveň je v ten den oficiálně zahájen nový vinařský ročník. Beaujolais Nouveau z odrůdy Gamay je přitom nejznámější mladým vínem světa.

Foto: Profimedia.cz

Odrůda Beaujolais je přímo předurčena k produkci mladých vín.

Článek

I když tradice Beaujolais vznikla až v padesátých letech z potřeby zvýšit klesající konzumaci vína ve Francii, dnes je to pro Francouze jedna z nejvýznamnějších událostí roku, proto ji doprovází i velké oslavy a veřejné akce.

Odrůda Beaujolais je přímo předurčena k produkci mladých vín. Víno z ní je charakteristické silnou vůní s ovocným buketem, s jemnými tříslovinami a středním tělem. Doporučuje se podávat vychlazené na 11 - 13 °C.

Jako u jiných kvalitních vín i zde jednoznačně platí, že si jej nejlépe vychutnáte s dobrým jídlem. Párování vína a jídla může dotvořit přímo fantastický zážitek.

Zatímco u většiny vín se musíte přesně trefit do správné suroviny, úpravy, koření a načasování, u Beaujolais je to jiné. Toto víno je univerzální a hodí se k široké škále pokrmů. Skvěle se páruje i s pralinkami.

Teplý husí rillettes na křupavém toastu s pomerančovým chutney a grilovanými jatýrky foie gras od šéfkuchaře Lukáše Vrbovského
Na 4 porce budeme potřebovat: 1 menší husu, 200 g husího foie gras, 4 plátky toastového chleba, čerstvé bylinky, 50 g cukru, 4 pomeranče a 1 mango
Postup: Husu si upečeme pomalu v sádle úplně do hotova, potom ji necháme zalitou cca 2 dny v sádle. Z pomerančů, cukru a manga si uděláme sladké chutney. Další variantou je také použití ovoce, které nám vyrostlo na zahrádce. Nebojte se zkombinovat dva různé druhy ovoce nebo dvě různé chuti. Ovoce necháme na cukru zkaramelizovat a poté jej pomalu vaříme. Pokud je chutney dobře zachlazené, přidáme ještě kousky nakrájeného ovoce. Vše si dáme do sklenice, výhodou je, že nemusíme zavařovat, chutney nám dlouho vydrží v lednici. Před podáváním jídla si opečeme tousty, na které dáme ohřáté rillettes tak, aby se sádlo rozplynulo, potom zprudka opečeme játra foie gras. A můžeme servírovat.
Konfitované jehněčí kolínko se špenátovými ravioli a česnekovou espumou
Na 4 porce budeme potřebovat: 4 jehněčí kolínka, 400 g hladké mouky, 6 vajec, 150 g česneku, 100 g čerstvého listového špenátu, 150 ml 31% smetany, 50 g másla, čerstvé bylinky
Postup: Jehněčí kolínka pomalu táhneme v česnekovém základu při teplotě 95 stupňů cca 10 hodin. Ravioli připravíme z hladké mouky, vajec a vody. Těsto necháme hodinu odpočinout a tvarujeme ravioli – do ravioli přidáme čerstvý listový špenát na česneku, který je dobře vychlazený. Potom si uděláme z česnekového vývaru dobrou omáčku se smetanou. Uvaříme ravioli a můžeme podávat.
Kohout na víně s jemným vanilkovým pyré a bylinkovými chipsy
Suroviny na 4 porce: 1 kohout (kapoun), 250 g másla, dobrá láhev červeného vína, 1 kg brambor, lusk vanilky, řepa, dýně na chipsy
Postup: Kohouta opečeme na másle, zalejeme dobrým červeným vínem a dusíme do měkka, dáme si vařit brambory na bramborovou kaši, do které přidáme kousky vanilky. Pokud jsou brambory měkké, uděláme jemnou kaši s velkým množstvím másla. Kohouta vyndáme, necháme odpočinout, omáčku zahustíme jen zašlehaným máslem. Dozdobíme zeleninovými chipsy.
Pralinky se zázvorem, chilli, zeleným čajem a oříškovým nugátem
Suroviny na 4 porce: 200 g čokolády, 10 g čerstvého chilli, 10 g zázvoru, 20 g vyloupaných pistácií
Postup: Kvalitní belgickou čokoládu vytemperujeme a nalejeme do forem. Následně podle naší chuti doplníme např. pistáciemi, ořechy nebo chilli.
Hovězí steak na víně s rozmarýnem
Suroviny: 4 plátky hovězího zadního, 4 stroužky česneku, 2 dcl suchého červeného vína, lžíce másla, 2 větvičky rozmarýnu, pepř, olej, sůl
Postup: Plátky hovězího masa z obou stran osolíme a opepříme. Na rozpálenou grilovací pánev nalijeme olej a steak osmažíme. Délka smažení závisí na tom, zda máme rádi steak propečený či krvavý. Maso vyndáme a na zbylém tuku opražíme neloupaný česnek a snítku rozmarýnu, vše podlijeme červeným vínem. Omáčku dochutíme solí a pepřem. Necháme krátce povařit. Hotovou omáčku lehce pokapeme na steak a podáváme.
Pečená kachní stehna s dýní a pomeranči
Suroviny: 2 kachní stehna, 1 lžíce sádla, 1/2 dýně, 2 pomeranče, 1 lžíce balsamica, 1 lžíce medu, 1 snítka rozmarýnu, pomerančový likér, sůl, pepř
Postup: Stehna osolíme a opepříme. Pekáček vymažeme sádlem a vložíme do něj pokrájenou dýni na středně velké kousky, které též osolíme.Trochu teplé vody smícháme s medem a octem, stehna položíme na dýni a přelijeme zálivkou. Přidáme rozmarýn a pečeme přikryté ve vyhřáté troubě na 160 °C 45 minut.Poté přidáme pokrájené pomeranče a přelijeme pomerančovým likérem. Pečeme dalších 15 minut. Na posledních 15 minut pekáček odkryjeme.TIP: Podávejte s dušenou rýží.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám