Hlavní obsah

Svatomartinská vína letošního ročníku budou svěží a ovocitá

Letošní úrodu vína poznamenaly jarní mrazy, které v některých oblastech Moravy nenávratně zničily většinu hroznů. Tam, kde se mrazy vinicím vyhnuly, ale předpovídají velmi dobrý ročník. Přesvědčit se o tom budete moci již 11. listopadu v 11 hodin, kdy začnou ochutnávky svatomartinských vín.

Foto: Profimedia.cz

Svatomartinským vínem se letos může pochlubit 111 vinařů s 375 druhů vín.

Článek

Tradice svatomartinského vína je spjatá s dobou císaře Josefa II. V tento den končila čeledínům, podruhům a děvečkám služba u větších sedláků, byli vyplaceni za rok služby a uzavírali dohody na rok následující. Dobrá smlouva na příští období bývala stvrzena stiskem ruky a přípitkem nového vína.

Tato doba byla také spojena s vinařskými zkouškami. Pro tehdejší vinaře měl svátek sv. Martina zvláštní význam – víno bylo již jiskrné, bylo tak možné posoudit i jeho kvalitu. A to nejen kvůli chuťovému prožitku – záviselo na ní také obnovení smlouvy vinařům u šlechty a větších sedláků.

„Tradice svatomartinských vín byla u nás obnovena Vinařským fondem v roce 2004. Svatomartinská vína jsou tedy první vína ročníku a jejich ochutnávka by měla připadnout na 11. listopad 11 hodin. Vypít by se měla do Velikonoc, aby si uchovala svoji mladost a svěžest," upozorňuje Josef Svoboda z Habánských sklepů.

Jaká jsou svatomartinská vína?

Obvykle se jedná o vína svěží a ovocitá, která zrála jen pár týdnů, přesto si stačila získat svůj osobitý charakter. Vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent.

Aby mohlo nést víno označení „Svatomartinské”, musí splňovat požadovaná kritéria a jeho vstup na trh musí každoročně schválit odborná komise. Láhve musí také být označeny společnými záklopkami či šroubovými uzávěry se značkou "Svatomartinské".

Pod značkou Svatomartinské lze vyrábět pouze vína raných odrůd:

  • Bílé víno: Müller Thurgau, Veltlínské červené rané, Muškát moravský
  • Červené víno: Modrý Portugal a Svatovavřinecké
  • Růžové víno, klaret: Modrý Portugal, Zweigeltrebe a Svatovavřinecké

Letos 375 druhů vín

Svatomartinským vínem se letos může pochlubit 111 vinařů s 375 druhů vín. Mezi odrůdami pak bude dominovat jako každý jiný rok Müller Thurgau mezi bílými odrůdami, Svatovavřinecké u růžových a Modrý Portugal u červených.

„Vůně a chuť u odrůdy Müller Thurgau bude převážně jemně muškátová s tóny tropického ovoce a broskve. Veltlínské červené rané přináší lehce mandlovo hrozinkové aroma s ovocnými tóny zahradního ovoce a medu. V Muškátu moravském hledejme většinou vůni květu pomerančovníku, v chuti doplněnou o tóny kompotovaných mandarinek, čerstvého červeného grapefruitu a pomela," upozorňuje hlavní sommelier Národního vinařského centra Marek Babisz.

Růžová Svatomartinská vína si podle něj letos ponesou nádech přezrálých třešní, višní, jahod, malin a červeného rybízu, se smetanovou dochutí. Bílá i růžová vína budou v letošním roce velice svěží, ovocitá s křupavou kyselinkou. Červená vína budou obecně v letošním roce lehká a svěží s ovocitým a sametovým koncem.

Foto: archív firem

Zleva:

Pražská botanická zahrada

Milovníky mladého vína zve trojská botanická zahradav Praze v pátek 11. listopadu v 11 hodin na slavnostní otevírání lahví Svatomartinského vína od předních českých a moravských vinařů.

Botanická zahrada, vzhledem k malé produkci vinice sv. Kláry, vlastní mladá vína nevyrábí, ale tradici otevírání prvních vín dodržuje již od roku 2006.

Se skleničkou v ruce si mohou návštěvníci projít venkovní expozice zahrady, které jsou od prvního listopadu přístupné zdarma. A pokud se budou potřebovat ohřát nebo se pokochat dalšími přírodními unikáty z rostlinné říše, mohou zavítat do skleníku Fata Morgana. Otevřeno je do 16 hodin.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám