Hlavní obsah

V Českém Krumlově na Štědrý den nakrmí medvědy dobrotami

Bohatý předvánoční program nabízejí návštěvníkům jihočeské hrady a zámky. Na většině hradů jsou v programu upravené a komentované prohlídky, lidé mohou zajít na zámecký koncert či výstavu. Přímo o svátcích jsou hrady a zámky většinou zavřené, ale ne všechny. Informovala o tom Jitka Skořepová z Národního památkového ústavu v Českých Budějovicích.

Foto: Petr Hejna

Český Krumlov

Článek

Tradiční akci spojenou se Štědrým dnem nabízí Český Krumlov. Také letos se mohou lidé přijít podívat na Vánoce s medvědy, kteří žijí v zámeckém příkopu. Ze svého vánočního stromečku se tu šelmy 24. prosince živí různými dobrotami. I letos jejich hostina začne v 10:00.

Expozice Hradního muzea v Českém Krumlově má charakter historické instalace, která by vznikala v 19. století. Interiéry jsou vybaveny historickými svítidly, zrestaurovanými kachlovými kamny a replikami starých muzejních vitrín. Součástí expozice je byt a kancelář ředitele schwarzenberského panství z 19. století, zbrojnice, mincovna, klenotnice s církevními památkami, kinematograf či rozměrný model hradu zachycující jeho podobu v polovině 16. století.

Do 20. prosince je v Nových Hradech možno nahlédnout do zdejší hradní domácnosti. „Jde o adventní nahlédnutí do atmosféry Vánoc počátku 20. století v domácnosti správce panství našeho hradu," uvedl kastelán na Nových Hradech Jan Smolík.

V pátek 18. prosince se v kapli vimperského zámku koná Adventní koncert, vystoupí Pěvecký sbor Canto. V pondělí 21. prosince je v klášteře Zlatá Koruna na programu Česká mše vánoční od Jana Jakuba Ryby. Účinkovat bude Velešínský chrámový sbor a Filharmonický orchestr České Budějovice. Po koncertě se bude rozdávat Betlémské světlo.

Do komnat šlechticů

Tento měsíc se lze po jihočeských památkách projít v rámci komentovaných prohlídek. Na Hluboké zavítají návštěvníci do devíti pokojů soukromých apartmá posledních čtyř generací majitelů hlubockého panství z rodu Schwarzenbergů. Poslední majitel, Adolf Schwarzenberg, obýval své pokoje až do roku 1939, kdy emigroval s manželkou Hildou před nacisty do zámoří.

Pohled do soukromí šlechtické rodiny Buquoy teď přináší hrad Rožmberk. Kolem poloviny 19. století nechal Jiří Jan Jindřich Buquoy upravit pokoje ve druhém patře hradu k obytným účelům. „Díky nedávné nákladné rekonstrukci je zpřístupněná jídelna, salon, herna a pracovna. V případě příznivého počasí je součástí prohlídky i výstup na Anglickou věž," uvedla Skořepová.

Zimní prohlídky nabízí také zámek Třeboň, přístupná je i schwarzenberská hrobka.

Reklama

Výběr článků

Načítám