Hlavní obsah

Začíná adventní čas, do Štědrého dne zbývá 24 dní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná advent. Období čtyř neděl před vánočními svátky. Jeho symbolem je už více než 150 let adventní věnec. Je ozdobou domácnosti a díky svým čtyřem svíčkám také ukazuje čas zbývající do Štědrého dne. První z nich zapálíme v neděli 30. listopadu.

Foto: Profimedia.cz

V neděli zapálíme první svíci na adventním věnci.

Článek

Každá adventní neděle má své označení. První je železná, následují bronzová, stříbrná a zlatá. Označení železné neděle ale s tradicí nemá nic společného, je uměle vytvořené.

Foto: Profimedia.cz

Adventní věnec na dveřích

Advent by měl být správně dobou zklidnění, rozjímání a dobročinnosti. To se však míjí s realitou.

Hektická předvánoční doba totiž klidu nedopřeje. Jsme rádi, když stihneme nakoupit všechny dárky, uklidit, napéct cukroví a připravit vánoční výzdobu.

Foto: Profimedia.cz

Atypický adventní věnec

Foto: Profimedia.cz

Adventní věnec může mít mnoho podob.

Většina z nás má adventní věnec právě jako její součást. Nejčastěji je kulatý, obvázaný chvojím, ozdobený a jsou na něm čtyři svíčky.

Dříve byly věnce zavěšovány na stuhách, dnes jsou především ozdobou stolu. Objevují se ale i v jiných, neobvyklých tvarech. Záleží jen na vkusu.

Foto: Profimedia.cz

Závěsný adventní věnec

Reklama

Související témata:

Související články

Co Čechům vadí na Vánocích

Češi Vánoce milují, přesto k nim mají i velké výhrady. Vadí jim hlavně davy v obchodech či předvánoční výzdoba už od počátku podzimu. Na druhou stranu na...

Vánoční strom pro Prahu má 26 metrů

V Nespekách na Benešovsku porazili v sobotu smrk určený pro vánoční trhy v Praze. Kácení stromu se podobně jako v minulosti ujal mistr republiky v práci...

Výběr článků

Načítám