Hlavní obsah

Letos budou poprvé k dostání i výrazně zdravější kapři

Novinky, das

Rybí maso je považováno za jedno z těch nejzdravějších. Odborníci z Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity jej posunuli ještě dál. Změnou krmiva z kaprů učinili přímo funkční potravinu, která vzhledem k vysokému obsahu omega 3 mastných kyselin snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu.

Foto: Profimedia.cz

Omega 3 kapr má prokázaný příznivý efekt na zdraví.

Článek

Omega 3 kapr má prokázaný příznivý efekt na zdraví. Na vývoji speciálního krmiva pro kapry přitom Fakulta rybářství a ochrany vod spolupracovala s řadou odborných subjektů, včetně specialistů na výživu a kardiovaskulární choroby z pražského IKEMu. Jejich výsledkem je patentovaná krmná směs obsahující tradiční obiloviny a pak také rostlinné oleje (především řepkové a lněné). Kapři jsou přitom ryby chované tradičním způsobem na vybraných rybnících a bez zásahů do vodního prostředí.

Kapr se tak řadí mezi funkční potraviny, které mají prokázaný příznivý efekt na zdraví. V tomto případě jde o omega 3 mastné kyseliny, které jsou uznávané jako unikátní nástroj pro prevenci a léčbu mnoha civilizačních onemocnění, především pak kardiovaskulárního aparátu.

„Jídelníček s tímto masem zařazeným alespoň dvakrát týdně prokazatelně chrání srdce před vznikem chorob, snižuje hladinu krevních tuků a zabraňuje usazování cholesterolu,“ vysvětluje Pavel Kozák z Fakulty rybářství a ochrany vod a dodává: „Kapří maso je přitom samo o sobě nízkoenergetické, dobře stravitelné a žádná zdravotní dieta ho nevylučuje.”

Ryby se budou prodávat v obchodech Makro, v kádích označených ochrannou známkou ve tvaru srdce a ryby. „Specialitou našich prodejních stánků bude přítomnost našich spolupracovníků. Většinou půjde o studenty, kteří budou umět zákazníkům vysvětlit a popsat přednosti našeho kapra,” upozorňuje Václav Nebeský, který na vědeckém pracovišti ve Vodňanech řídí spolupráci s komerčními subjekty.

Více informací je k dispozici na www.omega3kapr.cz.

Může se Vám hodit na službě Zboží.cz:

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám