Hlavní obsah

Vánoční dárky pro počítačové nadšence

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidem, kteří ještě nenakoupili vánoční dárky, zbývá na výběr už jen pár dní. I na poslední chvíli se dá ale sehnat spousta zajímavých vychytávek, které udělají radost snad každému počítačovému nadšenci.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Pod stromkem jistě potěší nová videokamera nebo fotoaparát. A dárek to nemusí být vůbec drahý, ty nejlevnější modely se v obou případech dají dnes sehnat již okolo tisícovky. Největší oblibě se těší především kompaktní přístroje, protože se vejdou do každé kapsy a na cestách nejsou velkou přítěží.

Zajímavé jsou také přístroje, které umějí vytvářet snímky a videa v trojrozměrném režimu. Ty je možné přímo po vyfotografování také prohlížet díky vestavěnému 3D displeji.

Samostatnou kategorii pak tvoří videokamery, které jsou určeny k nepřetržitému natáčení za jízdy. Proti standardním modelům jsou často daleko kompaktnější, aby nezacláněly ve výhledu, a navíc mají bohatší příslušenství. Díky tomu je možné je připevnit na čelní sklo automobilu a zároveň i nabíjet z autozapalovače.

Chytré telefony pro náročné

Stejně jako každý rok i letos jedním z nejvděčnějších dárků bude mobil. Chytré telefony s dotykovým displejem a operačním systémem je možné zakoupit už za méně než tři tisíce korun. Dražší přístroje pak nabízejí vyšší výkon i lepší displej.

Prakticky za standard lze dnes považovat dostatečně velkou zabudovanou paměť nebo slot na paměťové karty, který dovolí smartphone používat také jako MP3 přehrávač. Většina přístrojů navíc ve dnešní době dokáže pracovat s rychlým 3G internetem nebo se připojit k domácí wi-fi síti.

Najdou se i modely vybavené špičkovými fotoaparáty. Ty pak dokážou nahradit také fotoaparát nebo videokameru. Některé chytré telefony dokonce dokážou natáčet a fotit i pod vodou.

Caterpillar CAT B15: pro milovníky adrenalinu

Především pro milovníky adrenalinu je určen chytrý telefon Caterpillar CAT B15. Hned na první pohled přístroj zaujme masivními gumovými chrániči po svém obvodu. Ty mobilní telefon chrání před pády a tvrdými nárazy.

Foto: archív výrobce

Caterpillar CAT B15

Certifikace IP 67 pak zaručuje, že přístroj odolá špíně, prachu a mrazu. Dokonce může být až po dobu 30 minut bez jakékoliv újmy ponořen do vody do hloubky až jeden metr. To během redakčních testů zvládl přístroj bez sebemenších problémů.

Odolná konstrukce ale není to jediné, čím se přístroj snaží zaujmout. Tento model má prostorný dotykový čtyřpalcový displej s rozlišením 800 x 480 obrazových bodů a 512 MB operační paměti. Vše pracuje pod operačním systémem Android.

K dispozici je i pětimegapixelový fotoaparát. Tomu však chybí blesk, což kvalitě snímků zrovna nepřidává. To je ale daň za extrémně odolnou konstrukci, o které si mohou nechat konkurenční přístroje jen zdát.

  • Klady: vysoká odolnost
  • Zápory: větší rozměry kvůli odolné konstrukci
  • Cena: 7800 Kč

Genius Energy Mouse: nabíječka a myš v jednom

Novinka se na první pohled nijak výrazně neliší od obyčejných bezdrátových myší. Má pravé a levé tlačítko a uprostřed je umístěno kolečko pro snadný pohyb v dokumentech. K počítači se připojuje pomocí USB adaptéru, díky kterému dokáže fungovat ve vzdálenosti až deseti metrů.

Foto: archív výrobce

Energy Mouse

Tato počítačová periferie ale zároveň slouží jako nabíječka pro mobilní telefony. V myši se totiž ukrývá zabudovaný akumulátor s kapacitou 2700 mAh – pro nabíjení stačí připojit kabel do USB konektoru na zadní straně. O tom, kolik energie novince ještě zbývá, informují čtyři LED diody.

Část kapacity akumulátoru si myš vždy ponechává pro sebe. Nikdy by se tak nemělo stát, že kvůli nabíjení mobilu nakonec uživatel přijde o možnost používat počítačovou myš.

  • Klady: myš si část energie uchovává pro sebe
  • Zápory: periferii by slušelo více multifunkčních tlačítek
  • Cena: 400 Kč

Beats Executive: pro náročné posluchače

Audiosystémy od společnosti Beats se zaměřují především na náročnější uživatele a profesionální muzikanty. Příkladem toho je i vrcholný model Executive, který se vyznačuje čistým zvukem bez známek zkreslení.

Foto: archív výrobce

Beats Executive

K dispozici je speciální technologie pro tlumení okolního zvuku, díky které je možné poslouchat hudbu i v rušnějších lokalitách. Nutné je však k využití této technologie vložit do sluchátek dvě mikrotužkové baterie.

Přestože se sluchátka Beats Executive hodí spíše pro využití v profesionálních studiích, bez problémů poslouží i na cestách. Díky ohebné konstrukci se totiž snadno složí do malého „klubka“. Při připojení k mobilnímu telefonu je možné ovládat přehrávač díky voliči umístěnému na kabelu.

  • Klady: kvalita reprodukce
  • Zápory: vyšší cena
  • Cena: 7000 Kč

Samsung Galaxy S4 zoom: foťák a mobil v jednom

Společnost Samsung proměnila svou vlajkovou loď Galaxy S4 na plnokrevný fotomobil, který samozřejmě dokáže natáčet i videa. Jako první na trhu nabízí 16Mpx snímač typu CMOS spolupracující s desetinásobným optickým zoomem. Nechybí ani optická stabilizace obrazu či zabudovaný xenonový blesk.

Foto: archív výrobce

Samsung Galaxy S4 zoom

Telefon pracuje s 1,5GHz dvoujádrovým procesorem, 1,5 GB operační paměti a 4,3palcovým displejem s rozlišením 960 x 540 obrazových bodů. K dispozici je dále 8GB úložný prostor, který je možné dále rozšiřovat prostřednictvím paměťových karet typu microSD.

  • Klady: široké možnosti využití
  • Zápory: cena proti obyčejným videokamerám
  • Cena: 8000 Kč

JVC GZ E305B: malá, ale šikovná

Především zajímavým poměrem cena/výkon se snaží zaujmout videokamera JVC GZ E305B. Ta je vybavena CMOS senzorem s rozlišením 2,5 megapixelu.

Foto: JVC

JVC GZ E305B

Relativně průměrné rozlišení však neubírá na kvalitě natočeného videa. Data přístroj ukládá na paměťové karty typu SD, SDHC nebo SDXC. Podporovány jsou karty s kapacitou až 128 GB.

Natočená videa je možné prohlížet na výklopném displeji s úhlopříčkou tři palce. Ten je navíc možné ovládat pohodlně dotykem a je navíc poměrně dobře čitelný i na slunci.

  • Klady: dobrý poměr cena/výkon
  • Zápory: slabší výdrž baterie
  • Cena: 6000 Kč

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám