Hlavní obsah

Nejvyšší čas na pořízení mikulášské výbavy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za dva dny bude po ulicích chodit Mikuláš s andělem a čertem. Pro všechny, kdo si chtějí sehnat kostýmy jinak než z domácích zdrojů, nastal poslední čas navštívit specializované prodejny a půjčovny.

V půjčovnách a prodejnách kostýmů se před Mikulášem dveře netrhnouVideo: Novinky

 
Článek

Prodejní ceny kostýmů začínají na částkách kolem 600 korun a půjčovné se pohybuje od 250 korun za první den, za každý další pak od 50 korun výše. Všechny tři kostýmy - tedy Mikuláše, anděla a čerta - lze pořídit přibližně za 1800 korun.

Proč se vlastně do kostýmů vždy 5. prosince převlékáme? Tradice vznikla při oslavách masopustu, který byl vždy spojen s rejem masek neboli maškar. Ještě v 18. století v masopustních průvodech chodili třeba až čtyři Mikulášové, kteří byli doprovázeni čerty, anděly a dalšími maskami. Postupně se počet Mikulášů eliminoval a nyní lze na ulicích potkat vždy jednoho s andělem a čertem (u těch na počtu nezáleží).

Také kostýmy se liší, záleží na zdrojích. Právě v půjčovnách či prodejnách lze pořídit téměř dokonalou výbavu. Ale ani mikulášská výstroj z domácích zdrojů za ní nemusí zaostávat. Stejně nakonec záleží na pocitech dětí, které na Mikuláše s čertem a andělem čekají.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoce ve znamení herních nadšenců

Stovky tisíc lidí vyrazily v minulém a předminulém týdnu čekat do front před obchody. V zahraničí se totiž začaly prodávat televizní konzole nové generace...

Kaprů pro vánoční stůl bude letos dostatek

I když ještě všechny výlovy tuzemských rybníků neskončily, první odhady ukazují, že kaprů pro předvánoční trh bude dostatek a že očekávanou poptávku českých...

Výběr článků

Načítám