Hlavní obsah

Mikulášská nadílka krátí dětem čekání na Vánoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od rána budou děti s napětím očekávat, zda k nim po setmění přijde Mikuláš s andělem a čertem. A doufat, že k nim promluví vlídným slovem a nadělí sladkosti a ovoce a nenechá konat čerty s nadílkou obsahující uhlí a brambory. Jedno je ale jisté, příchod Mikuláše dětem zkrátí čas zbývající do Štědrého dne.

Mikuláš v ulicích PrahyVideo: Novinky

 
Článek

Jak vlastně vznikla mikulášská tradice? Stvořily ji legendy, které se šířily o laskavosti biskupa Mikuláše. Ten žil v první polovině 4. století v turecké Myře. Podle jedné z mnoha pověstí zachránil tři sestry, které chtěl chudý otec prodat do nevěstince, protože by je bez věna neprovdal. Biskup Mikuláš v noci oknem tajně vhodil dívkám po jednom váčku se zlaťáky a tím jejich neblahý osud odvrátil.

Každopádně se jedná o oblíbeného světce, který je díky historii, legendám i tradici vnímán také jako přítel dětí, patron zajatců, ochránce dobré svatby, biskup, mučedník a pomocník v nouzi.

Mikuláš vystupuje laskavě, důstojně, jen někdy dobrácky pokárá. Jeho doprovod tvoří anděl, což je postava mírumilovná, ale také čert, a ten dovede děti někdy velmi vystrašit. „Pamatuji si, že když jsme byly se sestrou malé, pozval k nám domů tatínek Mikuláše s čertem a andělem, které potkal na ulici. Ten čert byl tak strašný, že pod postelí se mnou i se sestrou skončila i naše maminka. Z nadílky nic nebylo, vylézt jsme odmítly všechny tři,“ vzpomíná Alice, dnes už sama matka dvou synů.

Mohl by předvánoční příchod mikulášské družiny poškodit dětskou duši? Někteří psychologové tvrdí, že šok z návštěvy Mikuláše, anděla a čerta může dítě na dlouhou dobu poznamenat. Uznávaný dětský psycholog profesor Zdeněk Matějček tento názor nesdílel.

Před deseti lety k tomu řekl, že je pravdou, že některé děti „jsou zcela mimořádně úzkostné, takže je v zájmu jejich duševního zdraví chránit je i před takovými otřesy“, jakými může být vstup pohádkových bytostí do chráněného prostoru domova. Ale i takovéto děti je třeba psychicky „otužovat“. Domníval se, že není „ani z psychologických hledisek mnoho důvodů se naší mikulášské tradice zbavovat. Ostatně, kdyby v ní bylo opravdu něco tak drastického, jak prý tvrdí psychologové, asi by se jí už dnešní dosti zjemnělá společnost dávno vzdala“.

Čerti na Čertovce

Čerti se v Praze budou rojit na Čertovce. Muzeum pražských pověstí a strašidel spolu s Muzeem Karlova mostu připravilo netradiční mikulášský zážitek. Tajuplná strouha Čertovka se na pár hodin promění v rejdiště čertů z pražských pověstí, kteří na březích Čertovky nebudou jen vyprávět své pověsti, ale budou si doslova zahrávat s ohněm.

„Povolali jsme letos ty čerty, kteří to umí s ohněm. Někteří budou oheň plivat, jiní s ním budou provádět různé kejkle, a všichni společně budou připraveni skutečné hříšníky přivítat v bráně pekelné,” vysvětlil Filip Jan Zvolský z Muzea pražských pověstí a strašidel.

Právě v bránu pekelnou se totiž na jeden večer promění „tunel staletí”, kterým lodička s návštěvníky propluje. Na Čertovce nebudou jen čerti, ale i Mikuláš s andělem.

Reklama

Související témata:

Související články

Kaprů pro vánoční stůl bude letos dostatek

I když ještě všechny výlovy tuzemských rybníků neskončily, první odhady ukazují, že kaprů pro předvánoční trh bude dostatek a že očekávanou poptávku českých...

Výběr článků

Načítám