S tím koresponduje názor různých aktivistů, kteří propagují Vánoce bez kapra právě kvůli utrpení, které němé tváře prožívají. Např. internetové stránky Nesehnutí (Nezávislé sociálně ekologické hnutí) připomínají, co všechno musí kapr vytrpět kvůli vánoční tradici.

Od výlovu, během kterého je plno ryb potlučeno tyčemi rybářů, přes transport, jejž kvůli několikanásobnému nakládání a vykládání zvířat označují ekologové za jeden z nejhorších článků v řetězu utrpení.

Následuje prodej, kde jsou „potlučené, stresované a mnohdy i leklé ryby namačkány do kádí“, a pak ještě některé z nich čeká živoření v podobě „živé hračky“ ve vanách. Podle hnutí Nesehnutí ryby bolest cítí. „Ryby mají vyvinutý nervový systém, který jim umožňuje pociťovat nejen bolest, ale i strach a stres.“

Bratislavané si mohou na Vánoce pochutnat například na kaprech z Hodonína.

FOTO: Ivan Vilček, Právo

Podle ředitele rybářského sdružení ČR Michala Kratochvíla však není na místě u ryb hovořit o utrpení či strachu. „To jsou především lidské projevy psychiky, případně se s nimi můžeme setkat u vyšších živočichů s vyvinutou nervovou soustavou,” řekl Novinkám.

„Ryby mají samozřejmě mnohem méně vyvinutou nervovou soustavu, patří mezi tzv. nižší obratlovce, navíc v jejich mozku chybí určité strukturální prvky, které jsou běžné u vyšších obratlovců (např. savců). Jsou schopné leccos vnímat, mohou reagovat na bolest či měnit své chování při stresových situacích. Ale neexistují jednotné názory, do jaké míry je toto vnímání pouze reflexem reagujícím na podnět,“ zdůraznil.

Podle Michala Kratochvíla „určitě není výlov anebo prodej v kádích pro ryby stresujícím faktorem, pokud jsou splněny základní podmínky, které zajistí rybám dostatečný welfare (spokojenost, pozn. red.). A na to existují i veterinární předpisy, jejichž dodržování je kontrolováno Státní veterinární správou“. Vysvětlil, že jestli je něco pro rybu stresující, pak je to „dlouhodobější pobyt na suchu, v nedostatečně okysličené vodě a nevhodné zacházení“.

 FOTO: Jaroslav Soukup, Novinky

Michal Kratochvíl ale považuje za nevhodné a rybě ne zcela příjemné to, že je kapr zakoupený u stánku umístěn v domácnosti do vany s chlórovou vodou. Ani případné vypouštění ryb určených na vánoční stůl zpět do vody jim podle něj neprospívá.

„Ačkoliv může ryba obě situace ustát a přežít, není to jistě dobrý návod, jak zacházet se štědrovečerním kaprem a ryba určitým způsobem strádá. Nejlepší pro rybu je proto co nejdříve ji zabít (tupým úderem do hlavy omráčit a přetnutím žaberních oblouků vykrvit). Pokud to lidé neumí, než aby trápili sebe nebo rybu, měli by si ji nechat odborně zabít prodavačem u stánku (v prodejně),“ zdůraznil.