Ten den také začínají Svatomartinské hody, které mají symbolizovat konec podzimu a příchod zimy, potažmo Vánoc. Jejich nedílnou součástí je pečená svatomartinská husa a svatomartinské víno. To je podle odborníků ideální vypít právě do Vánoc, protože postupem času ztrácí svou jiskru.

Jaká jsou svatomartinská vína?

Obvykle se jedná o vína svěží a ovocitá, která zrála jen pár týdnů, přesto si stačila získat svůj osobitý charakter. Vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent.

„Aby víno mohlo nést označení svatomartinské, musí být hrozny odrůdy Müller Thurgau, Muškát moravský, Modrý Portugal, Veltlínské červené rané nebo Svatovavřinecké. Hrozny musí být vypěstovány v České republice a na závěr musí také obstát před odbornou komisí, která zhodnotí jejich kvalitu,” vysvětlují odborníci z Našeho Gruntu.

Jak moc se povedl ročník 2013?

Sklizeň letošních hroznů byla vlivem počasí zpožděna o 2-3 týdny, začalo se s ní tedy až v posledním zářijovém týdnu a ukončena bude pravděpodobně až v polovině listopadu.

Podle vinařů mají hrozny obecně o něco nižší obsah cukrů ve srovnání s minulými ročníky a lze tedy očekávat vyšší procento jakostních vín, resp. přívlastkových vín v kategorii kabinetních vín. Letošní ročník se tak ponese v duchu svěžích lehčích a příjemně aromatických vín.

Více informací na www.svatomartinskevino.cz.