Hlavní obsah

Oslavy svatého Martina vábí mladými víny i voňavou husou

Svatý Martin přijíždí v listopadu na bílém koni. Kromě sněhu přiváží do Čech i na Moravu tradiční posvícení a mladé víno. Připomeňte si i vy svatomartinskou tradici ochutnávkou výtečných vín a dozlatova propečené husičky.

Foto: Kudyznudy.cz

Ochutnávka svatomartinských vín proběhne v následujících dnech po celé České republice.

Článek

Svatomartinská tradice vznikla již v 18. století za vlády císaře Josefa II., kdy na den svatého Martina chodívali majitelé vinic ke svým vinařům ochutnat nové víno a rozhodovali se, jestli s vinařem prodlouží spolupráci na další rok.

Legenda říká, že svatý Martin byl původně římským vojákem. Později přijal křesťanskou víru a stal se misionářem a následně biskupem v Tours. Podle legendy jedné chladné noci daroval promrzlému žebrákovi svůj plášť.

Další pověsti se vztahují k oblíbené huse. Podle jedné se jí proto, že husy svatého Martina při kázání rušily, a nyní si odpykávají svůj trest na pekáči. Druhá říká, že Martin byl tak skromný, že se před biskupskou volbou skrýval v husinci, ale husy ho svým štěbetáním prozradily.

Do průvodu se svatým Martinem v Jihlavě

Do Jihlavy přijede svatý Martin v pondělí 11. listopadu s celým doprovodem. Na cestě od Brány Matky Boží jej doprovodí kejklíři, vojáci, selské ženy a další historické postavy.

Foto: Kudyznudy.cz

Svatý Martin v Jihlavě

Po průvodu bude následovat také velký ohňostroj na Masarykové náměstí. Návštěvníci se mohou těšit na skutečně atraktivní program plný zábavy i dobrot.

Svatomartinské hodování v Českém Krumlově

V Českém Krumlově si svatomartinské oslavy užijí návštěvníci po celý týden od pondělí 11. až do neděle 17. listopadu. Ve vybraných místních restauracích ochutnají husu, mladá vína a další gastronomické lahůdky. Hodování vyvrcholí v sobotu 16. listopadu zahradní slavností vína, kde ochutnáte vína z Čech a Moravy i zahraničí ve spojení s místními sýry a uzenářskými specialitami.

Ochutnejte domácí husy na farmě

Na farmě Blaník nedaleko Vlašimi pro vás v sobotu 9. listopadu připraví domácí pečené husy, husí paštiku s koňakem, vynikající polévky a ve 14:00 se zde bude také křtít nové víno. Kromě toho si zde poslechnete podblanického harmonikáře a prohlédnete si samotnou farmu se zvířaty. Můžete si také zajezdit na koních.

Křest svatomartinských vín v Uherském Hradišti

Také ve slovácké metropoli budou na Masarykově náměstí 11. listopadu za hlaholu zvonů pokřtěna mladá, svatomartinská vína Slovácka.

Foto: Kudyznudy.cz

Svatý Martin v Uherském Hradišti

Přinese je sem sám svatý Martin spolu s krojovanou chasou. Chybět nebude ani cimbálová muzika a samozřejmě ochutnávky pokřtěných vín.

Svatomartinské oslavy a dobový jarmark v Mikulově

Mikulovské náměstí zaplní již v pátek 8. listopadu řemeslný jarmark a dobově pojatý umělecký program, který připomene časy potulných kejklířů a komediantů. Mikulovské restaurace, vinotéky a hotely nabídnou až do 17. listopadu speciální svatomartinská menu a ochutnávky mladých vín. Během slavností můžete také navštívit mimořádně zpřístupněné památky, jako například Dietrichsteinskou hrobku, židovský hřbitov nebo Kozí hrádek.

Svatomartinské na vinici v Botanické zahradě

V Praze lze svatomartinské víno ochutnat například ve vinotéce na Vinici sv. Kláry na Praze 7 v Tróji, která je již tradičně místem oslav vína z nové sklizně.

Foto: Kudyznudy.cz

Vinice sv. Kláry v Praze

Přijďte i letos ochutnat mladá vína. Ve viničním domku na Vinici sv. Kláry proběhne degustace vín z Moravy a Čech 11. listopadu od 11:00.

Hubertova jízda a ochutnávky mladých vín ve Slavkově

Sobota 16. listopadu bude na zámku Slavkov – Austerlitz patřit ušlechtilým koním, dobrému jídlu a samozřejmě také prvnímu letošnímu vínu. Mimo to se můžete těšit na slavnostní příjezd sv. Martina na bílém koni.

Kudy z nudy v Česku

Portál www.kudyznudy.cz nabízí přes 15 tisíc tipů na výlety po celém Česku pro rodiny s dětmi, party mladých lidí, romantiky i velké sportovní fajnšmekry. Zároveň je to jeden z hlavních nástrojů, kterým agentura CzechTourism zdarma pomáhá podnikatelům v propagaci jejich nabídek. V sezóně stránky využije 700 tisíc návštěvníků měsíčně.

Dále jsou na programu komentované ukázky umění jezdců, sokolnictví a vinná degustace. Pochutnat si na svatomartinské huse bude možné v Zámecké restauraci Austerlitz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám