Hlavní obsah

V Rajhradě ožil betlém s desítkami postav

Právo, Petr Kozelka
Brno

Důstojnými pokračovateli tradice živých betlémů, kterou založil ve 13. století svatý František z Assisi, jsou farníci z Rajhradu na Brněnsku. V úterý už podvanácté uspořádali živý betlém, ve kterém letos účinkovalo více jak sedm desítek postav v čele se svatou rodinou. Hudební doprovod obstaraly dvě desítky zpěváků a hudebníků. Podívanou na nádvoří místního benediktýnského kláštera si nenechalo ujít několik stovek lidí.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Svaté rodině se přišli poklonit ovčáci, pocestní, ponocní i krojovaná chasa.

Článek

Nápad na živý betlém se zrodil v hlavě Magdy Mlejnkové. „Před lety jsme si s kamarádkou řekli, že bychom to mohli zkusit, tehdy to byla ještě taková komorní záležitost, účinkovali hlavně rodinní příslušníci. Nápad se ujal a tradice se drží. Nyní už je to jednodušší v tom, že za ty roky má každý už svou určitou roli, kterou se mu snažím zachovat, ale vždycky si někdo vymyslí něco nového, čím překvapí,“ řekla Mlejnková.

Vizuální inspiraci si organizátorka vzala od betléma ilustrátorky Marie Fischerové-Kvěchové. „Podle toho vznikly jednotlivé figurky, přes krejčího, pomocného, hospodského po skupinky dětí nebo hudebníky. Za tu dobu už se nám nějaké kostýmy nashromáždily, další, jako třeba kroje, si půjčujeme a pak samozřejmě záleží i na fantazii jednotlivých lidí. Díky Bohu máme v naší farnosti každý rok aspoň jedno malé miminko a ochotné rodiče, kteří představují svatou rodinu,“ vysvětlila organizátorka.

Letos vyšla čestná úloha na Marcelu a Zbyňka Langovi s jejich sedmiměsíční dcerkou Terezkou. „S nabídkou jsme rádi souhlasili, malá sice asi před týdnem onemocněla, ale naštěstí se z toho už dostala. Žádné velké přípravy se nekonaly, já v betlémě hraji celou dobu ponocného, takže vím, jak to funguje,“ usmíval se Josef alias Zbyněk Lang.

Lidé nejen z Rajhradu, ale i z okolí, už berou jako čest, že mohou v betlému účinkovat. „Stojí jim za to, aby obětovali odpoledne, ať je zima nebo prší. Berou to jako poctu. Je to pro ně něco, co mohou nabídnout v době vánoční druhým, čím je pomohou potěšit,“ zakončila Mlejnková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám