Hlavní obsah

Jak přežít do Vánoc a nezešílet

Novinky, Dana Sokolová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce se blíží a s tím i všudypřítomná nervozita. Poradíme vám, jak Vánoce zvládnout bez shonu, zbytečného napětí a s pokorou tak, jak byli zvyklí trávit svátky naši předci.

Foto: Profimedia.cz

Vánoce se blíží a s tím i všudypřítomná nervozita.

Článek

1. V jednoduchosti je síla

Hned na začátku se se všemi příbuznými i kamarády dohodněte, komu budete a nebudete kupovat vánoční dárky. Udělejte si jednoduchý seznam a uvědomte si, že Vánoce nejsou o přetahované, kdo dá hodnotnější dar.

Psycholožka Sarah Rozenthulerová na Daily Mailu doporučuje dát do klobouku lístečky se všemi dospělými členy rodiny. Každý z nich si poté vytáhne jen jednu osobu, které koupí dárek a to například v maximální hodnotě 500 Kč. Od dotyčného poté může vyzvědět jeho přání či potřeby a dárkem skutečně potěšit.

2. Vytvořte si vlastní rituál

Nepřizpůsobujte se stále ostatním či tradicím, jež dodržovali rodiče či lidé v okolí. Raději si utvořte své vlastní rituály, které vám budou lépe vyhovovat z organizačních i časových důvodů.

Při plánování a uskutečňování všeho hleďte především sami na sebe a upřednostňujte věci pro vlastní radost i klid. Zaměřte se na věci, které jsou důležité pro vás, a vytěsněte ty, které vám doposud určovali druzí.

3. Udělejte něco zcela jiného

Pokud vás stres a shon z Vánoc přímo děsí, zrušte je, anebo naplánujte zcela netradiční svátky. Odcestujte do zahraničí, na chatu, na lyže, prostě kamkoliv, kde svátky překonáte bez větších stresů.

Můžete ale i pomoci nějaké charitativní organizaci, například s přípravou polévky pro bezdomovce, ale i s programem pro děti v dětských domovech či s návštěvou osamělých lidí v nemocnicích, hospicích apod.

Další možností je nepřipravovat doma štědrovečerní večeři a zajít na ni do restaurace.

4. Udělejte revizi celého předchozího roku

Vánoce by měly být svátky smíření i odpuštění. Pokud tedy máte s někým cokoliv nedořešeného či jinak pošramocené vztahy, pošlete mu vánoční přání. Dáte mu tak vědět, že vám není lhostejný a přemýšlíte o něm. Z jeho reakcí pak budete mít jasno, zda o tento vztah i nadále stát, nebo se ho raději navždy vzdát.

5. Vraťte se k základům

Spadněte na zem, přestaňte snít o nereálných věcech a zaměřte se jen na to skutečně důležité. Vánoční svátky můžete prožít poklidně i bez drahých dárků či jinak nákladného programu. Štědrý večer lze dokonale prožít se společenskou hrou, ale i při prohlížení rodinných fotografií či procházkou po okolí.

Mnohem důležitější než samotné dárky je čas na rozhovor se svými nejbližšími. S lidmi, na kterých vám skutečně záleží.

Pokud tedy nemáte dostatek peněz na dárky, nebuďte z toho smutní. Vytvořte dárky z drobností, co máte doma, nebo zkuste něco sami vyrobit apod. Raději se vyhněte nejrůznějším půjčkám. Sice uděláte radost druhým, ale sami sobě přiděláte opět jen samé starosti.

6. Vyskočte alespoň na chvíli ze svých on-line životů

Dva týdny před vánočními svátky je ten nejideálnější čas pro vypnutí všech notebooků i tabletů. Dejte si alespoň na chvíli pauzu od všech sociálních sítí a svůj volný čas věnujte skutečnému odpočinku. Vezměte si raději nějakou krásnou knihu, pusťte si hezký film či si jděte zasportovat.

7.  Udělejte si čas jen sami na sebe

Zapomeňte alespoň na pár minut denně na všechny kolem a udělejte si čas jen a jen na sebe. Budete překvapeni, jak i několik málo minut vám pomůže zregenerovat a vnímat věci kolem s větším nadhledem i optimismem.

8. Věcná diskuse již před svátky

Pokud se obáváte během vánočních svátků některých nepříjemností vyplývajících z pobytu s konkrétními lidmi nebo pokud existují třecí místa, při kterých se neshodnete i se svými nejbližšími, pak otevřete na dané téma diskusi i několik týdnů před svátky. Zkuste nalézt způsob, jak to s druhými v klidu a s laskavostí včas vyřešit.

Vždy je lepší o problému mluvit včas a nahlas, než následně několik dní bojovat s frustrací.

9. Najděte si čas na odreagování

Pokud ucítíte, že jste již ve stresu, pak začněte hledat okamžitě způsob, jak se odreagovat. Někdy postačí krátká procházka, jindy pořádný zápřah v posilovně či si jen tak nahlas zakřičet při jízdě na dálnici.

Reklama

Související témata:

Související články

Lucie Bílá se na Vánoce schází s celou vesnicí

Zpěvačka Lucie Bílá neponechává nákup vánočních dárků náhodě. „Dárky sbírám už od září, protože chci být připravená. Vánoční turné mi totiž letos končí až 23....

Výběr článků

Načítám