Hlavní obsah

Vánoce ve znamení tradičních českých symbolů

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vánoce jsou nejoblíbenější svátky v roce, které trávíme s našimi nejbližšími. K tradiční výzdobě patří stromeček, adventní věnec, symboly jsou ale i kapr, bramborový salát, vánočka, ovoce, cukroví a koledy. Také chvojí ve váze, věnec na dveřích a sváteční stůl ozdobený svíčkami a květinami.

Foto: ORION

Hvězda, která ohlašuje narození Ježíška a naplnění věčnosti, patří k tradičním českým vánočním symbolům. Pro letošní Vánoce připravil čokoládovou hvězdu i tradiční výrobce čokolád a světově unikátních vánočních čokoládových kolekcí.

Článek

Letošní svátky se ponesou v duchu tradic, tedy přírodních materiálů, kreativity a touhy po bílých Vánocích. Proto, ať už si vybereme jakýkoli styl či design, měly by být zasněžené. Pod sněhem má být vánoční stromek i výzdoba interiéru.

Dalším symbolem letošních Vánoc je sklo! Úzce souvisí se sněhem a zimou - sníh se třpytí, a když taje, vytváří rampouchy, z nichž stékají kapičky vody. Do našich domovů se letos vrátí místo umělých borovic, smrků či jedlí v různých odstínech zelené živý stromek, ozdobený tradiční hvězdou.

Bílá barva a přírodní dekorace

Stromek včetně sytě zeleného vršku by měl zmizet pod bílou čepicí. Sníh všeho druhu bude zdobit i adventní věnce i vánoční dekorace, které tak získají vzhled mrznoucího deště, skleněných třpytivých drobností a hvězd. Stromky i stolní dekorace budeme zdobit hvězdami, andílky a postavičkami z betlému, které dodají svátkům tradiční ráz.

Foto: STAR FOR EUROPE

Bílé květináče s červenobílými podšálky zdůrazňují přirozenou grácii a kvetoucí krásu vánočních hvězd - poinsettií. Aranžmá je ideální pro rozsvícení domova během Vánoc.

I letos se budeme při výzdobě interiéru inspirovat přírodou. Hlavním trendem je znovuobjevení přírodních prvků i kreativita. Potřebujeme jen drobnou inspiraci a můžeme si vyrobit dekoraci sami.

V kurzu bude hlavně sklo

Na stromečku to budou hlavně skleněné dekorace i skleněné ozdoby ve tvaru kapek, rampouchů, hvězdiček či andílků. Vše se bude jemně třpytit v odrazu světla jako sníh. A protože nadcházející Vánoce představují návrat k tradicím, módní budou tradiční ozdoby (baňky, postavičky, hvězdičky, andílci) i přírodní motivy (větvičky, lístky, květiny, zvířátka, hříbky a muchomůrky).

Foto: Á LA MAISON

Ručně vyráběné vánoční ozdoby z foukaného skla a kovu (od 690 Kč/ks) z kolekce Christmas Genuine, výrobce Lene Bjerre.

Uplatníme také papírové ozdoby, pletené a ručně vyrobené věci. Budou to především kreativní nápady, které se skloubí s moderními prvky, trendy, materiály a styly. A vybírat můžeme i ze čtyř různých vánočních stylů.

Trendy ve vánoční výzdobě: Romantický

Lehký až transparentní styl ve světlých odstínech působících jednoduše a přitom elegantně. Výrazný prvek zde vytváří hra světla a pastelových barev. Objevuje se tu nejvíce sklo, perly, hedvábí či matné ozdoby. Vše bez ornamentů - v jednoduchosti je krása!

Foto: SANU BABU

Originální vánoční ozdoba - srdce z červeného sametu zlatě zdobené o rozměru 10x11cm, 90 Kč.

Typickými barvami jsou přírodní bílá, mentolově zelená, pastelově zelenomodrá a šedá. Zaujmou dekorace z papíru, které jsou přirozeně bílé, v kombinaci se šedou. V tomto stylu se objevuje i přírodní světlé dřevo.

Doplňky jsou stříbrné, charakteristické jsou různé hvězdičky, jelínci a srnky.

Moderní

Tento styl v kombinaci s přírodními tradičními prvky preferuje jednoduché a chladné odstíny barev (šedá, tmavě modrá, černá), které doplňují teplé tóny zimních přírodních barev (cihlově červená, béžová, hnědá). S takovými barvami budou Vánoce vřelé, útulné, vonící domovem, příjemné.

Foto: SANU BABU

Svícen - nápaditá stylová dekorace, která bude ozdobou každého interiéru a nejen v čase vánočním se v něm bude krásně vyjímat.

Neobejdeme se bez kovových prvků, přírodního dřeva (s kůrou i bez) a různých textur, přírodního kamene, vlny, skla, keramiky, flanelu apod.

Pestrobarevný

Tento trend sází na pastelové odstíny modré, žluté, růžové a zelené, barvy typické spíš pro jaro a léto než pro Vánoce. V tomto stylu se objevují kostky, větvičky s lístky, květiny, ptáčci i rustikální výšivka.

Foto: STAR FOR EUROPE

Jednoznačně slavnostní nálada s dominantními barvami - stříbrnou, bílou a krémovou jsou zde. Celé aranžmá můžeme lehce odnést, když je zrovna potřeba zasednout k rodinnému stolu.

Z materiálů se používají plasty, jemně barvené sklo, porcelán, plátno, kůže, kov a různě barevné dřevo.

Expresivní elegance

Neboli glamour styl je inspirovaný hlavně art dekem a představuje naprostý luxus. Ten charakterizují ornamenty, blyštivé materiály a látky i jednoduché linie nádobí, příborů a doplňků.

Foto: POTTEN&PANNEN

Bezkonkurenční nože, příbory, nádobí a kuchyňské doplňky jsou vyráběny s důrazem na nekompromisní kvalitu řemeslného zpracování s použitím špičkových materiálů. A proto budou ozdobou každé vánoční aranže.

Z barev tu převládá temně fialová s indigovou modří, kaštanovou hnědí, kouřovou šedí a grafitovou černí s ocelově kovovým leskem, který dává Vánocům glamour vzhled.

OSVĚTLENÍ
Svíčky jsou pro zvýšení vánoční atmosféry důležité. Na stole by neměl chybět ani svícen. Nemusí být příliš vysoký, stačí tři menší samostatné svícny, barevně sladěné s dekorací. Svícny mohou být v řadě nebo naaranžovány do čtverce.
Stále oblíbenější je LED osvětlení, které mnohdy přebírá funkci svíček. Pro vytvoření dojmu autentické svíčky se LED žárovky vkládají do dutých lahví vyrobených z pravého vosku.

Reklama

Související témata:

Související články

Vánoční stromky mohou i zabíjet

Většina evropské populace si Vánoce bez stromečku neumí představit. Nazdobený jehličnan vítězí jako nejoblíbenější symbol těchto svátků. Málokdo ale tuší, že...

Výběr článků

Načítám