Hlavní obsah

Vánoce proprší, pravá zima přijde až v půlce ledna

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani poslední prosincové dny nebudou příliš připomínat pravé vánoční počasí. Zatímco sníh napadne místy ve vyšších polohách, v nížinách bude převažovat oblačno s občasnými dešťovými nebo smíšenými srážkami. Uvedla to Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. Pravá zima začne podle Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) až v polovině ledna.

Foto: Pascal Lauener, Reuters

Článek

Ve středu by mělo být zataženo až oblačno. Pouze místy lze očekávat sněžení, v nížinách zejména srážky smíšené, ojediněle mrznoucí. Teploty se přes den vyšplhají až na čtyři stupně, v tisíci metrech na horách mohou klesnout k - 4 stupňům. „Pozor na ledovku a tvorbu sněhových jazyků,“ varovala Dagmar Honsová.

Čtvrteční den bude oblačný až zatažený. Od západu by místy mohl přijít déšť se sněhem nebo sněžení, které ale bude postupně přecházet ve srážky dešťové. Přes noc by teploty mohly klesnout na - 4 stupně, denní teploty se budou pohybovat od - 1 do 3 stupňů.

Podobné počasí lze očekávat také v pátek. Bude oblačno až zataženo, místy s deštěm, na horách lze očekávat sněhové srážky. Přes den se ale můžeme těšit až na šest stupňů Celsia.

Také Štědrý den bude zatažený a s občasným deštěm. Od vyšších poloh by k večeru mohlo přibývat sněhových srážek. Noční teploty by neměly klesnout pod nulu, naopak přes den se budou pohybovat mezi 2 až 6 stupni. „Poslední bílé Vánoce v nížinách byly loni, ledové v roce 2007,“ připomněla Honsová.

Obloha zůstane zatažená také po oba dva následující sváteční dny. Může přijít občasné sněžení, v nížinách pak déšť se sněhem, ojediněle i mrznoucí srážky. Noční teploty se budou pohybovat od 2 do - 3 stupňů, denní teploty od 1 do 5 stupňů.

Nasněží až počátkem ledna

Podle ČHMÚ by se v druhé polovině příštího týdne měl projevit zejména inverzní charakter počasí s nízkou oblačností a mlhami. Teploty se budou pohybovat mezi - 1 až 5 stupni.

Počátek ledna by neměl přinést výraznou změnu, teprve kolem 10. ledna lze očekávat ochlazení a sněžit by mohlo začít i v nižších polohách s teplotami až do - 8 stupňů.

V období od 11. do 20. ledna by již podle ČHMÚ měl převládat zimní charakter počasí. Rtuť teploměru by se v těchto dnech neměla vyšplhat výš než k jednomu stupni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám