Hlavní obsah

Hudební tipy na vánoční dárek

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hudba pod stromečkem potěší snad každého. Nabízeli jsme již vážnou hudbu a zapomenout nesmíme ani na hudbu tzv. populární. Její výběr tentokrát provedl redaktor kulturní rubriky Práva Jaroslav Špulák.

Foto: Profimedia.cz

Hudba potěší skoro každého. Tento přítel člověka je však zjevně naladěn na jinou strunu

Článek

"Své sestřenici dám pod stromeček nové album Hany Hegerové a přidám výběr hitů Petra Hapky a Michala Horáčka. Vím, že jejich šansony vnitřně uklidňují, a já bych sestřenici klid přál. Pokud si toto nepřečte, bude mile překvapená," říká Jaroslav Špulák.

Mariah Careyová - CHRISTMAS II YOU

Římská číslice uprostřed názvu vánočního alba americké zpěvačky označuje, že se jedná o její druhou takto koncipovanou sbírku. Ta první vyšla v roce 1994. Perličkou aktuální nahrávky je zpěvaččin duet s její matkou, operní pěvkyní Anne Patricií Hickeyovou. Na kolekci je ovšem třeba též nová verze slavné písně All I Want For Christmas You. Universal Music, CD, 390 Kč.

Bob Dylan - THE ESSENTIAL

Na dvou albech jsou zachyceny nejslavnější písničky amerického folkového barda Boba Dylana. Nechybí mezi nimi v podstatě žádná slavná, i když je jisté, že hudební fajnšmekři a Dylanovi obdivovatelé by jistě našli řadu dalších, které by na tomto reprezentativním výběru rádi slyšeli. Dvojalbum nabízí celkem šestatřicet písniček. Sony Music, 2CD, 285 Kč.

The Doors - LIVE IN VANCOUVER 1970

Dosud nikdy nevydaný záznam koncertu americké čtveřice The Doors z kanadského Vancouveru, kde se konal 6. června 1970, přináší jak písně z klasického repertoáru kapely, tak i několik coververzí. Mezi nimi jsou skladby Bo Diddleyho či Muddyho Waterse. „Jim tenkrát zpíval jako šílený,“ vzpomíná dnes na koncert klávesista Ray Manzarek. Warner Music, 2CD, 420 Kč.

Olympic  - KOMPLET

Šest let vydával Supraphon postupně všech dvanáct alb legendární skupiny Olympic. Nyní je všechny sesbíral do jednoho kompletu, který bude nesporně milým vánočním dárkem všem milovníkům kapely.

K tuctu desek je přidán ještě albový záznam koncertu Olympiku z pražské Lucerny v roce 1982 a také kompakt s raritami z let 1967 až 2009. Supraphon, 14 CD, 1390 Kč.

Scarlett Wilková, Hana Zagorová  - MÁLOKDO VÍ

Ve výpravné publikaci o jedné z nejslavnějších českých zpěvaček posledních let najdete kromě jejího příběhu také vzkazy od spolupracovníků a přátel, pestrý fotografický doprovod, reprodukce dobových dokumentů včetně protokolu z výslechu StB, DVD s výběrem jejích televizních písniček či mini CD, na němž její verše z knihy Milostně recituje Josef Vinklář. Supraphon, kniha, CD a DVD, 1049 Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Tipy na dárky vonící divadlem

Nevíte, čím byste své nejmilejší letos potěšili? Chcete blízké obdarovat dobrou knihou s divadelní tématikou? Nabízíme vám tipy od redaktorky kulturního...

Vánoční tipy ze světa filmu

Chcete své blízké obdarovat dobrým filmem? Pomoci vám mohou tipy redaktorky kulturního oddělení Práva a filmové kritičky Věry Míškové. Ta myslela nejen na...

Vánoční tipy z vážné hudby a jazzu

Tipy na vánoční dárek tentokrát potěší fanoušky vážné hudby a jazzu. Redaktor kulturní rubriky Vladimír Říha si pro čtenáře připravil opravdu pestrý výběr.

Výběr článků

Načítám