Hlavní obsah

Účast na mších byla před sto lety vánoční povinností

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malešov

Velmi zajímavé čtení nabízí nahlédnutí do kroniky obce Malešova na Kutnohorsku. Tak třeba – právě před sto lety, v roce 1910, se ve zdejší kapli svatého Václava o vánočních svátcích sloužily tři mše.

Foto: Profimedia.cz

Tři mše se sloužily o vánočních svátcích v Malešově

Článek

Kronika uvádí, že účastnit se vánočních bohoslužeb bylo fakticky povinností občanů Malešova.

Rozsazení věřících přitom bylo striktně dáno. V předních lavicích seděli starosta obce, radní a členové obecního zastupitelstva s rodinami. Za nimi pak úředníci malešovského panství, zástupci hasičského sboru a Spolku živnostníků se svěceným praporem. Nechyběli tu ani řídící učitel a další kantoři z místní školy. Zadní lavice byly vyhrazeny pro ostatní občany obce, až po ty nejchudší.

První mše, půlnoční, byla zasvěcena narození Ježíše Krista. Druhá se konala na Boží hod hned za úsvitu a byla věnována duchovnímu zrození Vykupitele. Třetí pak oslavovala Ježíšovu božskou přítomnost.

Společně s knězem zpívali věřící v kapli zlidovělé písně náboženského charakteru – Narodil se Kristus pán, Chtíc, aby spal, Jak jsi krásné neviňátko a k tomu i Veselé vánoční hody.

Ty o vánočním čase zaznívaly i v jednotlivých domácnostech u ozdobeného vánočního stromku.

Úřad úkoloval občany, jak vánočně zdobit

Na malešovských mších vždy vystupovaly školní děti, což měli na starosti společně farář a ředitel kúru.

Jak konstatuje Vlastimil Jančárek, znalec historie malešovského regionu, katolická církev a obecní úřad vydávaly před sto lety ve vánočním čase pokyny občanům, aby osvětlili a vyzdobili okna svých domů na oslavu příchodu a narození Ježíše Krista.

„Mnozí z nich ale neměli peníze na svíčku či petrolej. Lidská solidarita podle možností a upřímného soucitu k bližním v tomto období Vánoc pomáhala, ovšem zdaleka to nestačilo na bídu a chudobu některých spoluobčanů,“ uvádí Jančárek.

Reklama

Související témata:

Související články

Ve Vatikánu poprvé zazní Rybova mše

Zřejmě vůbec poprvé zazní 15. prosince ve Vatikánu klasika českých Vánoc - Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby. Do baziliky svatého Marka na Benátském náměstí...

Výběr článků

Načítám