Hlavní obsah

Politici si na Vánoce naplánovali klid zbraní

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Politici různých stran si přes vypjatou situaci nechtějí nechat zkazit svátky. Hlavní jejich přání pro následující dny zní zpravidla skromně – mít tak chvilku klidu. Mnoho z nich ho hledá na horách.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Hádky ve Sněmovně chtějí politici nahradit odpočinkem.

Článek

Informace Práva říkají, že oddychnout od politiky by si už od pondělí měl premiér Mirek Topolánek.

„Nějaké volno určitě mít bude,“ sdělila Právu vládní mluvčí Jana Bartošová, která ale neví, jak ho premiér hodlá trávit. Například kam pojede s Lucií Talmanovou a synem Nicolasem. Dovolenou by měl mít až do počátku ledna také šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek.

Z půlroční dohody o evropském předsednictví, která má namále, by se tak mohla stát nepsaná dohoda aspoň o vánočním klidu zbraní mezi vládou a opozicí.

Topolánek bude probírat změny ve vládě

Premiér chce během Vánoc promyslet, jak obmění kabinet, a chce to také probrat s lidmi, kteří by měli vládu opustit.

„Na definitivní rozhodnutí potřebuji vánoční svátky, protože žiji natolik hektický život, že jsem ještě neměl vůbec čas se ani na minutu zastavit,“ řekl Právu Topolánek minulý týden.

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg za SZ se na Vánoce chystá do Rakouska.

„Strávím Vánoce u dcery v Turrachu. Uvidím konečně vnoučata a strašně se na to těším,“ řekl Právu Schwarzenberg. Ten tam vlastní jezero, lesy i myslivnu.

Převládají hory

Podle ministra a místopředsedy ODS Petra Gandaloviče svátky z koaličních politiků nesejmou jejich „příliš velkou odpovědnost“, a tak bude muset pracovat. „Budu se snažit využít ten čas pracovně, připravovat opatření proti ekonomické krizi. Na tři dny mezi svátky pojedu do Špindlerova Mlýna,“ přiblížil Právu Gandalovič.

Politika nemá narušit sváteční atmosféru ani Ondřeji Liškovi (SZ). „Budu celou dobu na horách a s rodinou,“ popsal.

Konzervativně tráví svátky šéf lidovců Jiří Čunek, jestli pojede na hory, v pondělí nevěděl. „Většinou spolu trávíme Silvestra na náměstí ve Vsetíně,“ připomněl své oblíbené místo.

Ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková (SZ), která může patřit k ohroženým členům vlády, nehodlá připustit, aby jí vyhrocená situace nabourala vánoční plány. „Ne, nezkazí mi je,“ reagovala.

Na hory vyrazila už v pondělí odpoledne, část Štědrého dne ale stráví na pražském Smíchově v domě Šance pro komerčně sexuálně zneužívané děti.

Vánoce i Silvestra bude s rodinou trávit i místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. „Během roku na to moc času není. Ale co se vlastně děje?“ odpověděl Škromach na otázku Práva po vypjaté politické situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám