Hlavní obsah

Jaký mobil koupit pod stromeček

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový mobil bude i letos patřit k vánočním hitům. Mladší uživatelé se mohou těšit na přístroje s dobrou multimediální výbavou, dospělí zase na telefony, které nabídnou vyspělé manažerské funkce. S velkou slávou navíc do Česka dorazila i hodně očekávaná druhá generace telefonu iPhone od firmy Apple, o kterou je mimořádný zájem. Který telefon tedy pod stromeček vybrat?

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Stejně jako v minulosti platí, že starší přístroje, které ještě nedávno patřily mezi špičku, se dajínyní sehnat za nízkou cenu a ve většině parametrů se vyrovnají mobilům novým, dražším.

Například telefon s rádiem, obstojným fotoaparátem či přehrávačem MP3 lze pořídit i za méně než tři tisíce korun. Nákupem takového přístroje lze ušetřit proti koupi telefonu, MP3 přehrávače či levného digitálního fotoaparátu zvlášť, letos se navíc v telefonech zabydlela i GPS navigace.

Platí ovšem, že samostatné přístroje mají, snad s výjimkou MP3 přehrávačů, lepší parametry než podobné technologie v mobilech. Pro běžné uživatele však dobře vybavený mobil tyto přístroje do velké míry nahradí.

Dotované přístroje jsou levnější

Podle mobilních operátorů v Česku stále roste počet lidí, kteří používají mobil spolu s paušálním programem na úkor těch, co mají telefon s předplacenou kartou. To s sebou nese další možnost úspory při koupi nového telefonu, protože na dotovaný telefon, který si dříve mohli pořídit hlavně noví klienti s paušálem, dosáhne stále více uživatelů věrných svému operátorovi, který jim umožní koupit si za výhodnou cenu nový telefon.

:. S výraznou slevou operátoři nabízejí i chytré telefony. Foto: Archiv

Například u Vodafone si můžete i bez podpisu smlouvy pořídit dotovaný mobil každého 1,5 roku, a to za stejných podmínek, jako noví klienti. Nevýhodou dotovaných přístrojů, například také u Vodafone, však někdy bývá takzvaná customizace čili úprava přístroje pro konkrétního mobilního operátora.

Uživatele potom někdy čeká nepříjemné překvapení v podobě předdefinovaných tlačítek, které ho například po stisknutí připojují k internetovým stránkám operátora. Nákupem dotovaného přístroje se ale dají ušetřit i tisíce korun, a to zejména u dražších modelů. Například u vyšších paušálních programů není výjimkou, že dobře vybavené přístroje stojí od jedné koruny.

Mobil jako MP3 přehrávač

Zejména mladší uživatelé rádi používají telefon i jako hudební přehrávač. K tomu se hodí i levnější modely, které ale většinou mají nedostatečně velikou vnitřní paměť. Proto je důležité, aby bylo paměť možné rozšířit paměťovými kartami. Jejich ceny se proti loňsku několikanásobně snížily.

:. Na trhu je několik různých typů paměťových karet. Pomocí redukce je však můžeme použít v mobilu i ve fotoaparátu.

Důležité je ověřit si, jaká je maximální kapacita paměťové karty, již lze v telefonu použít. Obvykle to bývají 2 nebo 4 GB. Ceny karet se dost liší dle typu, například Memory Stick Micro, které používají telefony Sony Ericsson, patří k nejdražším. Naopak levné jsou micro SD karty.

Například o kapacitě 4 GB se dá sehnat kolem 300 Kč, Memory Stick Micro vyjde na téměř dvojnásobek. Přesto nejde o cenu příliš vysokou, vezmemeli v úvahu, že loni se 4GB karta Memory Stick Micro prodávala za více než dva tisíce korun. Pod stromečkem se kromě mobilu mohou objevit i další praktické doplňky.

Vybíráme mobil s MP3 a foťákem do tří tisíc
Samsung E250
Mezi základní modely patří Samsung E250, který lze sehnat od 1700 Kč. Telefon s výsuvnou klávesnicí má dvoupalcový displej s rozlišením 128x160 bodů. Data lze přenášet prostřednictvím GPRS či EDGE, k připojení lze využít bluetooth s podporou stereo profilu A2DP, takže jej lze použít s bezdrátovými stereo sluchátky. Vnitřní paměť o kapacitě 10 MB rozšíříte prostřednictvím micro SD karet. Telefon je vybaven stereo rádiem. Slabinou je ale fotoaparát, kterým lze fotit pouze rozlišení 640x480 bodů, tedy VGA.
Sony Ericsson G502
Asi o tisícovku dražší je Sony Ericsson G502, který má dvoumegapixelový fotoaparát, stereo rádio s RDS, a přehrávač MP3. Pro uložení fotografií či hudby lze interní 32MB paměť rozšířit paměťovými kartami Memory Stick Micro až do kapacity 4 GB. Pro přenos dat slouží technologie GPRS či EDGE, použít lze i oblíbený bluetooth. Přístroj má kvalitní dvoupalcový QVGA displej s rozlišením 240x320 bodů. Nevýhodou ovšem je, že fotoaparát nemá autofocus ani přisvětlovací diodu, takže třeba při focení v interiéru nebudou fotografie nejkvalitnější.

Nejen řidiči ocení bluetooth handsfree, jež se dá sehnat už od pár set korun. Není přitom třeba kupovat handsfree stejné značky, jakou má mobil. Při koupi je pouze třeba ověřit, zda je konkrétní handsfree s vaším mobilním telefonem kompatibilní.

K hudebním telefonům jsou k dispozici třeba stereoreproduktory pro hlasitý poslech nebo bezdrátová sluchátka pro telefony, které mají bluetooth s podporou stereo profilu A2DP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám