Hlavní obsah

Jak si vybrat nejlepší mobilní telefon s navigací

Mobilní telefony nepřestávají udivovat nabídkou funkcí. Dnes se zaměříme na přístroje s vlastními GPS navigacemi. Takové nás dokážou navádět po celém světě. Ještě před pár lety bychom si miniaturní mobilní telefon s navigací těžko koupili. Čipy a ostatní elektronika, která umí komunikovat s družicemi kolem Země, totiž nebyly tak malé, aby se vešly do vskutku kapesních zařízení.

Článek

Díky tomu, že se v dnešní době integrované obvody stále zmenšují, nalezneme GPS navigaci v celé řadě zařízení. A mobily s GPS dokonce ani nestojí celé jmění, jak si ukážeme na několika příkladech.

Dva druhy GPS mobilů

Navigační telefony můžeme pracovně rozdělit na dva typy – na „pravé“ (ty, které obsahují GPS jednotku pro komunikaci s navigačními satelity na oběžné dráze) a na ty „falešné“, které GPS jednotky neobsahují. (Pozn. falešným GPS mobilem byl například Apple iPhone první generace. Naváděl, i když postrádal čip pro spojení s družicemi kolem Země.)

Mobily bez GPS přesto umí poměrně dobře lokalizovat svou polohu na mapě. Jak to dělají? Musejí být ve spojení s internetovou sítí a mít v sobě nainstalovánu speciální aplikaci. Jejich pozice je poté zjišťována přes takzvané BTS stanice. To jsou vysílače mobilního signálu, které jím pokrývají určitý prostor zvaný „buňka“.

Toho využívá právě program Google Maps, který umí zjistit, přes jakou BTS se zrovna připojujeme k internetu, a podle toho určí naši polohu. Výhodou celého systému je fakt, že svou pozici zaměříme i v budově (nebo v metru, pokud je dostupný mobilní signál, tunelu atd.), kam signál z družic nepronikne a klasická GPS navigace je zde proto slepá.

Nevýhodou této technologie je menší přesnost. Uživatel není na mapě lokalizován s chybou na několik metrů jako u klasických navigací, ale spíše na desítky metrů, protože BTS zásobuje svým signálem velkou plochu. Výsledkem je, že telefony bez GPS čipů určují polohu jen orientačně a nedá se na ně stoprocentně spolehnout.

Co umí pravý GPS modul

Nejznámějším zástupcem telefonu s GPS jednotkou může být iPhone druhé generace. Ale také mobilní novinky od HTC, Samsungu nebo Asusu, které přicházejí do prodejen vyzbrojeny velmi dobrými navigacemi. Na rozdíl od mobilů, které svou polohu určují jen díky připojení k internetu, mají kromě přesnosti v lokalizaci další nespornou výhodu: provoz GPS navigací je zcela zdarma.

Za jejich používání se nic neplatí a je tak jedno, zda s nimi zjišťujete svou pozici v Americe, nebo v Evropě. Zato druhý typ telefonů s „falešnou“ GPS může vyjít pěkně draho. Pokud je použijeme ke zjištění polohy, pak se zákonitě musí připojit k internetu a stáhnout určitý balík dat.

Ten je však kvůli nenasytnosti nejen českých operátorů krvavě zpoplatněn. Nechat telefon s českým paušálem připojovat v zahraničí k internetu, to může po měsíčním pobytu vyjít klidně na desítky tisíc korun, které si operátoři naúčtují za přenesená data.

Co chybí navigačním mobilům nejvíce

Navigačním mobilům, ať už hovoříme o pravých nebo falešných, stále chybí k dokonalosti mnohé. Postrádají velký displej, jaký známe z automobilových navigací, na kterém by byla mapa dobře vidět.

Nemají kvalitní reproduktory pro hlasový výstup a v neposlední řadě ani jejich ovládání přes titěrná tlačítka není ideální. Jako náhrada klasické mobilní navigace jsou proto nevhodné.

V neznámém městě nebo krajině ale telefony s GPS poslouží velmi dobře. Jsou totiž velmi lehké, a co více, dá se z nich v případě nouze i zavolat…

HTC Touch Pro

Není z nejlevnějších. Jeho tělo ale skrývá výsuvnou klávesnici pro pohodlnější psaní a výborný displej s jemným rozlišením 640. x480 bodů. Prohlížení internetu s tímto mobilem je proto hned o něčem jiném. GPS navigace je samozřejmostí, stejně jako všechny myslitelné bezdrátové technologie pro přenos dat.

:. HTC Touch Pro. Foto: Archiv

Kladyvýsuvná klávesnice
Záporyvyšší cena
VýrobceHTC
Cena15 000 Kč

Sony Ericsson Xperia X1

Žhavá novinka s dotykovou 3palcovou obrazovkou se skvělým rozlišením (800x480 bodů). Mobilu nechybí vysunovací klávesnice a půlgigabytová vnitřní paměť. Kromě všech běžných věcí (GPS, Bluetooth, WiFi, 3G USB atd.) umí X1 také přijímat FM rádio s RDS. To vše je zabaleno v OS Windows. Hudbu nebo video může mobil nasávat z rozšiřujících paměťových karet (microSD, microSDHC).

:. Sony Ericsson Xperia X1. Foto: Archiv

Kladypřístroj nabitý funkcemi
Záporyvysoká cena
VýrobceSony
Cena18 000 Kč

E-TEN Glofiish M750

Na trh se dostal sice s horší výbavou než HTC Touch Pro (například rozlišení displeje je slabší), ale zato s nižší cenou. Pokud oželíme dnes už podprůměrný vzhled tohoto mobilu, dostaneme za něco málo kolem 9000 korun pořád ještě ucházející telefon nejvyšší třídy s vestavěnou navigací. Podporu sítí třetí generace ale musíme oželet. Ta se už do M750 bohužel nevešla.

:. E-TEN Glofiish M750. Foto: Archiv

Kladynižší cena
Záporynejsou 3G sítě, fádní vzhled
VýrobceEten
Cena9100 Kč

HP iPAQ 614c

Mobil s podporou 3G sítí, tedy s velmi rychlým přístupem k internetu. Telefon s operačním systémem Windows dostal do vínku kromě GPS navigace také 3Mpix foťák. Pro psaní nabízí klasickou 12 tlačítkovou klávesnici. Komu nepostačí jeho vnitřní kapacita 256 MB, může jej rozšířit dokoupením microSD paměťové karty.

:. HP iPAQ 614c. Foto: Archiv

Kladykompaktní mobil s mnoha funkcemi
Záporypouze průměrné rozlišení displeje
VýrobceHewlett-Packard
Cena10 500 Kč

Nokia 6210 Navigator

Jak už říká název tohoto přístroje, skrývá se v něm navigační jednotka, která spolupracuje s výborným mapovým programem. Každý ale nemusí být telefonem za poměrně nízkou cenu, byť vybaveném GPS, nadšen. Za mapy Nokie je totiž nutné platit měsíční poplatky. Používání GPS v tomto mobilu se proto může prodražit. Výborná je naopak funkce kompasu v 6210, která usnadňuje orientaci v prostoru.

:. Nokia 6210 Navigator. Foto: Archiv

Kladyvýborný mapový program
Záporyměsíční poplatky za mapy
VýrobceNokia
Cena7600 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám