Hlavní obsah

Ve Vídni propukly vánoční trhy, bdí nad nimi "ježíšek" holka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VÍDEŇ

Do Vánoc sice zbývá ještě skoro šest týdnů, ale ve Vídni již minulý týden odstartovala sezóna předvánočních trhů. Jako první byl 13. listopadu otevřen trh v muzejním komplexu Museumsquartier, v sobotu se přidal tradičně největší trh před vídeňskou radnicí a v následujících dnech přibudou ještě další dvě desítky trhů po celém městě.

Foto: Zuzana Zábrodská, Novinky

Minulý týden začaly ve Vídni vánoční trhy.

Článek

Minulý čtvrtek byl ale na radnici představen také letošní "ježíšek". Tuto tradiční čestnou roli plní v předvánočním období obvykle dívka, a jak prozradili organizátoři, byla vybrána v přísném konkurzu z mnoha uchazečů.

Mezi požadavky patří nejen "andělská" tvářička, ale například i dobrá angličtina. A protože úkoly jsou náročné, nemůže roli plnit žádné malé dítě; věková hranice činí nejméně 16 let.

Letošní "ježíšek" se jmenuje Karina-Lisa, je z Vídně, letos začala po maturitě studovat divadlo, zpěv a tanec a je jí už 19 let, které by jí ovšem, zvláště v ježíškovském úboru, nikdo nehádal.

Její povinnosti jsou přesně vymezeny: každý týden od čtvrtka do neděle musí být na trhu před radnicí od 16 do 19 hodin a v době mezi 17:00 a 17:30 předčítá u jesliček pod velkým vánočním stromem pohádky a povídky. V "úředních hodinách" si povinně povídá s návštěvníky a je k dispozici zájemcům o fotografie. Kromě toho navštěvuje domovy důchodců, školky a nemocnice, kde rozdává drobné dárky.

Reklama

Výběr článků

Načítám