Hlavní obsah

Šplhněte si u partnerky šperkem pod stromečkem

Právo, Olina Táborská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jsou dárky, které potřebují svůj čas. Jde o šperky. Máme-li v plánu je darovat, právě teď je vhodná doba začít se věnovat jejich výběru, pokud nechceme, aby po Vánocích neskončily v krabičce s ostatními ozdobami.

Článek

Nenošené v kazetě se vesměs ocitnou ty, které jsme koupili bez ohledu na jejich nositele. Každá žena má doma několik řetízků a přívěšků, prstenů i náušnic, které jí nic neříkají a mnohdy si už ani nepamatuje, od koho je dostala.

Trochu se odlišit

A nebo ví, ale má je pouze jako relikvie. To, co pak nosí, si mnohdy koupí sama, protože chce, aby jí doplněk ladil se zevnějškem, aby ji vystihoval. Takto uvažují i někteří muži. Někde v komodě se můžou válet manžetové knoflíky a spony do kravaty, protože se jejich dárce jednoduše netrefil.

Přesto není těžké zavděčit se svým blízkým, kteří se chtějí trochu odlišit a mají svůj styl. Můžeme jim totiž darovat poukaz zakoupený ve zlatnictví nebo u šperkaře. A nemusí to být vůbec záležitost nad naše poměry.

:.Detail jehlice, smalt na mědi, usazený v mosazném leštěném plechu, s modrým korálkem (Atelierstribra.cz) foto: Archív firmy

Zlatnice Anna Zabloudilová, která má svoji dílnu v Praze 1, říká, že mnohdy přijde zákazník, s nímž se dohoda o tom, co mu vyrobí, odvíjí od sumy, kterou má. „Vždy se domluvíme tak, aby měl obdarovaný z dárku radost,“ říká a nabízí ještě jednu dobrou radu, týkající se kousků zlata a klenotů, které vyšly z módy, nebo se nám nehodí a patří ke zmíněným relikviím:

„Pracujeme i s přineseným materiálem. Klient zaplatí jen za práci a kameny, ale může si přinést třeba i brilianty, které nenosí. Nový kousek ho bude těšit spoustu dalších let.“

Někdy prý přijde zákazník s hotovou představou, jindy si vybírá z návrhů, a nebo spolu listují v časopisech. V každém případě si odnáší originál.

Perly jsou radost, ne slzy

Obyčejný řetízek sice překonává staletí, ale víc teď letí třeba hádek dejme tomu s perlou, briliantem a nebo pravým kamenem. Pokud na něj zákazník nemá, i v syntetice se dají dělat zázraky a kameny z ní můžou být hezké a kvalitní. Levný šperk se z nich dá udělat i na zakázku.

„A hlavně se nebojte perel,“ vzkazuje zlatnice. „Hodí se ke každému věku, nosí je i muži a moc jim to sluší.“

:.Souprava ze žlutého zlata s Tahiti perlou a brilianty (zlatysperk.cz, prsten 17100 Kč, náhrdelník 13300 Kč)foto: Právo/Michaela Říhová

Perly se dají kombinovat s různými kameny a pověra, že přinášejí slzy, je prý hloupost. „Perla je nádherný dárek,“ zdůrazňuje paní Zabloudilová a pokračuje: „Ať už šňůra perel a nebo jen jedna perlička, ozdobená hezkým ouškem. Dá se nosit i k džínám. Elegantní jsou velké perly s kvalitním listrem (leskem).“

Převlečme je

O šperky se musíme starat. Podle slov odbornice bychom je měli po příchodu domů sundat a uložit, nejen aby se na ně neprášilo. Ničíme je, když s nimi spíme. Nejen že se potíme, vrtíme, ale v noci si má tělo odpočinout i od šperku a šperk od nás. Každému klenotu vadí, když se s námi myje a koupe. Pro perly jsou šampon na vlasy i lak doslova nepřátelé. Vůně používejme před oblečením šperku.

To čeká i perlu, kterou vystavíme otřesům. Loupe se po vrstvičkách, které se uvolňují a my máme po parádě.

:.Takový šperk si můžete sami vyrobit: Na řetízku jsou navléknuté thajské korálky a skleněné perle (Atelierstribra.cz)

:.Takový šperk si můžete sami vyrobit: Na řetízku jsou navléknuté thajské korálky a skleněné perle (Atelierstribra.cz)Foto: Archiv firmy

Šperky se doma vyčistit trochu dají, ale odbornice radí zajít do zlatnictví, aby se jim spíš neublížilo než pomohlo. I perlovou šňůru je dobré jednou za dva roky nechat překontrolovat a třeba i převlíknout, neboť hedvábná nit povoluje.

Kombinujme s citem

Účelem nošení originálních ozdob není ukázat, že na to mám. Výsledkem pěti řetízků na krku je jen chuchvalec, který v žádném případě nezdobí, ale spíš překáží. Na nevkus poukazuje i nevhodná kombinace jako je třeba řetízek ze žlutého zlata se zeleným olivínem a k tomu náušnice s perlou a ještě s řetízkem se zirkonem.

Aby šperk podtrhl dojem z naší elegance, tvořme trojúhelník – náušnice a ozdoby na krk – v symbióze. Malé s malým, čtvercové s čtvercovým, bílé zlato s bílým a naopak žluté se žlutým.

:. Prstýnek ze žlutého zlata s brilianty (zlatysperk.cz,12 500 Kč)foto: Právo/Michaela Říhová

Vánoční dárek v podobě šperku je dobrá investice. Neztrácí na ceně a dělá nositele výjimečným. „A po Vánocích vám slouží léta. Peníze vložené do kvalitního šperku jsou jistě lépe uloženy než ty, než ty, které projíme,“ dodává Jitka Kudláčková, majitelka firmy Šperky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám