Hlavní obsah

Vánoční cukroví - staročeské zázvorky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zázvorky patří mezi tradiční cukroví, které zdobilo vánoční stůl již našich prababiček. Pro některé lidi je toto křehoučké a tolik voňavé cukroví symbolem Vánoc a bez nich prostě Vánoce ani nemohou být.

Foto: Profimedia.cz

Zázvorky dokáží velmi rychle provonět byt a navodit atmosféru Vánoc.

Článek

Recepty na tradiční zázvorky:

1. varianta - zázvorky ve velkém stylu ....
Suroviny: 6 celých menších vajec, 500 g hrubé mouky, 500 g hladké mouky, 400 g práškového cukru, 4 polévkové lžíce rozpuštěného tuku - máslo nebo rostliný tuk jako Hera, 35 g mletého zázvoru, 20 g pekařské droždí
Postup: Vejce, cukr a mletý zázvor našlehejte do pěny. Po lžicích přilévejte vychladlý, ale tekutý tuk. Postupně přisypte mouku smíchanou s droždím a vypracujte těsto, které nechte nejméně 30 minut odpočinout.  Z těsta vyválejte placku, ze které vykrajujte typické zázvorkové tvary. Syrové zázvorky dejte na pečící papír a nechte uschnout cca 8 - 10 hodin. Tvary nesmí příliš okorat!  Po odpočinutí vyložte pečící plechy papírem a rozložte zázvorky tak, abyste horní stranu zázvorek položili opačně. Jinak cukroví neudrží tvar a rozteče se.  Pečte velmi pomalu v mírně vyhřáté troubě (170 °C) do nažloutlé barvy dětských piškotů. Po vychladnutí uložte do dózy a nechte změknout. Uložte v chladu. Trvanlivost zázvorek je neomezená a proto se pečou mezi prvními.

Rady našich babiček

Zázvor každý nemusí a proto ho lze dát jen opravdu velmi málo, méně než uvádějí recepty, aby cukroví pouze provoněl.

Zázvor každý nemusí a proto ho lze dát jen opravdu velmi málo, méně než uvádějí recepty, aby cukroví pouze provoněl.

Zázvor každý nemusí a proto ho lze dát jen opravdu velmi málo, méně než uvádějí recepty, aby cukroví pouze provoněl. Vykrájené zázvorky musí na plechu odležet nejméně 5 hodin a max. 12 hodin - málo nebo naopak hodně odleželé až oschlé cukroví se může při pečení roztékat.

Zázvor každý nemusí a proto ho lze dát jen opravdu velmi málo, méně než uvádějí recepty, aby cukroví pouze provoněl. Vykrájené zázvorky musí na plechu odležet nejméně 5 hodin a max. 12 hodin - málo nebo naopak hodně odleželé až oschlé cukroví se může při pečení roztékat.

Pokud máte rádi měkké zázvorky, pak do krabice s nimi přidejte krajíc chleba.

Reklama

Související témata:

Související články

Voňavé a zdravé pečení s dětmi

Pečení cukroví patří k nejčastějším zvykům, které české rodiny stále dodržují. Pokud chcete pojmout pečení cukroví zábavně, zapojte do tohoto procesu celou...

Cukroví diabetologům nevadí

Odborníci na výživu neshledávají na vánočním cukroví nic špatného, ale zdůrazňují, že je ho třeba jíst s mírou a opatrně volit ingredience. Ani diabetologové...

Výběr článků

Načítám