Recepty na tradiční zázvorky:

1. varianta - zázvorky ve velkém stylu ....
Suroviny: 6 celých menších vajec, 500 g hrubé mouky, 500 g hladké mouky, 400 g práškového cukru, 4 polévkové lžíce rozpuštěného tuku - máslo nebo rostliný tuk jako Hera, 35 g mletého zázvoru, 20 g pekařské droždí

Postup: Vejce, cukr a mletý zázvor našlehejte do pěny. Po lžicích přilévejte vychladlý, ale tekutý tuk. Postupně přisypte mouku smíchanou s droždím a vypracujte těsto, které nechte nejméně 30 minut odpočinout.

 

Z těsta vyválejte placku, ze které vykrajujte typické zázvorkové tvary. Syrové zázvorky dejte na pečící papír a nechte uschnout cca 8 - 10 hodin. Tvary nesmí příliš okorat!

 

Po odpočinutí vyložte pečící plechy papírem a rozložte zázvorky tak, abyste horní stranu zázvorek položili opačně. Jinak cukroví neudrží tvar a rozteče se.

 

Pečte velmi pomalu v mírně vyhřáté troubě (170 °C) do nažloutlé barvy dětských piškotů. Po vychladnutí uložte do dózy a nechte změknout. Uložte v chladu. Trvanlivost zázvorek je neomezená a proto se pečou mezi prvními.

Rady našich babiček

Zázvor každý nemusí a proto ho lze dát jen opravdu velmi málo, méně než uvádějí recepty, aby cukroví pouze provoněl.

Vykrájené zázvorky musí na plechu odležet nejméně 5 hodin a max. 12 hodin - málo nebo naopak hodně odleželé až oschlé cukroví se může při pečení roztékat.

Pokud máte rádi měkké zázvorky, pak do krabice s nimi přidejte krajíc chleba.

2. varianta - zázvorky na velmi jednoduchý způsob
Suroviny: 2 vajíčka + 1 žloutek, 0,25 kg cukru, 0,25 kg polohrubé mouky, 0,06 kg bramborové moučky (Solamyl), 0,01 kg zázvoru, 1/2 lžičky sody

Postup: Vajíčka s cukrem utřete a do směsi přidejte promíchané ostatní suroviny. Pokud bude těsto řídké, přidejte mouku (záleží právě na velikosti vajíček).

 

Poté těsto rozválejte a nakrájejte rádlem. (Krajní kousky se vždycky podaří oddělat od prkna, středové málokdy.) Nechte minimálně 3 hodiny odležet, případně i celou noc a až pak pečte.

Cukroví dokáže svou jemně pikantní vůní po zázvoru nádherně provonět byt, proto vždy když budete chtít doma navodit vánoční atmosféru, vyndejte si pár zázvorek na talíř ...

3. varianta - zázvorky na osvědčený způsob
Suroviny: 420g mletého, prosátého cukru (moučkového), 3 celá vejce, 3 žloutky, 8g mletého zázvoru. 420g mouky (polovina hrubé + polovina hladké - lze použít jen polohrubou) , 1/2 lžičky amonia nebo prášku do pečiva

Postup: Cukr, zázvor, vejce a žloutky třete v míse tak dlouho, až vše zhoustne. Poté přidejte většinu mouky smíchanou s droždím či práškem do pečiva a udělejte těsto.

Na vál dejte zbytek mouky a těsto v ní ještě dopracujte a až potom těsto vyválejte na 3/4cm plát a vykrajujte formičkami. Cukroví pokládejte na pečícím papírem vyložené plechy a nechte cca 3 hodiny usušit.

 

Pečte v troubě vyhřáté na 150°C - délka pečení záleží na velikosti cukroví a jeho tloušťce. Během pečení jednou plech otočte, tak aby cukroví bylo rovnoměrně upečené. Zázvorky nesmí být moc upečené, jenom zespodu nafouklé. Mají mít skoro bílou barvu. Nejlépe se pozná, je-li zázvorka upečená, když jednu zdvihnete a podíváte se na její spodek. Zázvorka drží pohromadě a je zespodu skoro nepoznatelně narůžovělá.

 

Zázvorky uskladněte nejlépe ve skleněné nádobě s kouskem jablečné slupky ve vlhku a chladnu.