Za kolik si ale zákazníci kapry skutečně koupí, bude podle jednatele Českého rybářství Mariánské Lázně Zdeňka Maška zřejmé nejdříve za měsíc. Konečnou cenu totiž podle něho ovlivní přirážky obchodníků.

"Čekáme, jak dopadnou výlovy, cenu budeme umět říct až koncem listopadu," uvedl ředitel Klatovského rybářství Václav Voráček. "Cena v obchodech bývá zhruba o deset korun dražší než naše," dodal.

Loni rybáři z Mariánských Lázní prodávali na svých sádkách kapry za 69 korun za kilogram živé váhy v první třídě a za 79 Kč za výběrovou třídu, řekl Mašek.

Zdražení vstupů nejspíše přinutí mírně zvýšit ceny kaprů také rybáře z Olomoucka. Podle ředitele rybářství v Nové Dědině Zdeňka Horáka by měl kilogram kapra první třídy stát 78 korun, kilo výběrového kapra o sedm korun více.

Češi mají raději mrtvého a opracovaného kapra ze stánku

Prodejci se shodují v tom, že čeští zákazníci tradičně upřednostňují živého kapra, kterého jim prodavač na stánku zabije a opracuje. "Zvyšování prodeje chlazených ryb jde velmi pomalu," uvedl Karel Nusl z Blatenské ryby.

Přestože v nabídce rybářů budou i jiné druhy ryb, převažovat prý bude jednoznačně prodej kaprů. Jejich předvánoční nabídku doplní například štiky, candáti, amuři, ale také pstruzi.

Spotřeba ryb v ČR je ve srovnání s Evropou nízká. Zatímco průměrný Čech sní ročně zhruba 5,5 kilogramu ryb, průměr EU se pohybuje kolem 11 kilogramů na osobu. Přestože je ČR jednou z mála evropských zemí bez přístupu k moři a patří k předním evropským producentům sladkovodních ryb, převažují s roční spotřebou kolem čtyř kilogramů v domácí spotřebě jednoznačně mořské ryby.