Hlavní obsah

Česko zaplaví na Vánoce cizinci

Novinky, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česko v příštích dnech zaplaví zahraniční turisté. Na Vánoce jich přijede kolem 150 tisíc a dalších až 270 tisíc jich v České republice oslaví příchod Nového roku. Příjmy ze zahraničního cestovního ruchu by podle asociace měly v silvestrovském týdnu přesáhnout deset miliard korun.

Článek

Oznámila to včera Asociace českých cestovních kanceláří a agentur. „Celkem půjde až o 420 tisíc zahraničních návštěvníků. Z nich zhruba třetina prožije Vánoce či Silvestra v Praze a ostatní většinou na horách.

Ve srovnání s loňskem je to tříprocentní nárůst,“ sdělil Právu mluvčí asociace Tomio Okamura. Restaurace v centru Prahy už v očekávání přílivu cizinců zvýšily ceny o pětinu a na Silvestra chystají až několikanásobné zdražení. Cena půllitru piva se v příštích dnech vyšplhá z běžných třiceti korun i na stokorunu.

Naopak pražské hotely v závěru roku nezdražují. Ovšem na horách se o Silvestru částky za pokoje vyšplhají nejvýše za celý rok. Češi Vánoce stráví většinou doma, ale stále oblíbenější jsou i pro tuzemce na svátky hory. „Období Vánoc a Silvestra na tuzemských horách prožije přibližně 170 tisíc Čechů. Dalších 85 tisíc se vydá do zahraničí, především do Rakouska,“ informoval Okamura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám