Hlavní obsah

Dívky, nezapomeňte na barborky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na den 4. prosince připadá řezání tzv. barborek. Podle lidové tradice by dívkám, jež se do roka vdají, měla barborka do Vánoc vykvést. Větvičky třešně, jabloně, slivoně nebo zlatého deště ve váze jsou ale již tradiční adventní ozdobou českých domácností. Podobně jako věnec jsou oblíbeným symbolem nadcházejících svátků.

Článek

Barborky se mají řezat na svátek svaté Barbory. Zvyk podle loňského průzkumu dodržuje bezmála polovina českých žen.

Nejoblíbenější pro barborky bývaly větvičky třešně, višně nebo jiného ovocného stromu. Domácnosti ale lidé podle květinářů zdobí také snítky z vrby, břízy, šeříku, jívy nebo zlatého deště. Kýženého efektu by se mělo dosáhnout, když se prý dají do vázy včas, tedy na den svaté Barbory. Zoufat ale nemusejí ani ti, kdo si vzpomenou později. Znalci tvrdí, že kvetení urychlí pár kapek čpavku přidaných do vody.

Mučednice svatá Barbora je v katolické tradici patronkou věží, horníků, sedláků, stavebních dělníků, pokrývačů, zedníků, slévačů zvonů, kovářů, kameníků, tesařů, ale i hrobníků, zvoníků, kloboučníků, kuchařů, řezníků, dívek, zajatců, pevností, dělostřelců, hasičů a umírajících. Je ochránkyní proti bouřce, ohni, horečce a moru. V některých regionech byl den zasvěcený její památce spojen také s obchůzkami bíle zahalených žen, které obdarovávaly děti sladkostmi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám