Hlavní obsah

Divadla hrají i o Vánocích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská divadla tradičně hrají i o Vánocích - kromě Štědrého dne samozřejmě. Národní divadlo uvede v historické budově na Boží hod dvě reprízy Čajkovského baletu Louskáček s podtitulem Vánoční příběh a na Štěpána dvě představení novinky režiséra Jana Antonína Pitínského, jíž je Babička Boženy Němcové. Inscenace s Vlastou Chramostovou v titulní roli bude mít premiéru 13. prosince.

Článek

Stavovské divadlo nabídne Mozartovu "operu oper" - Dona Giovanniho, která právě v jeho prostorách byla uvedena poprvé. Letos v říjnu uplynulo od této události 220 let. Na Štěpána se na jevišti objeví novinka Pavla Kohouta Malá hudba moci.

S klasikou přichází i Státní opera Praha - po oba dny tu vždy odpoledne zazní vánoční koncert, večery vyplní Dvořákova Rusalka, respektive německá verze Mozartovy Kouzelné flétny. Své nejúspěšnější představení, jímž je už třicet let Kouzelný cirkus, připravila na Vánoce Laterna magika.

Rokoko přispěje do nabídky na Štěpána půvabnou komedií Petera Shaffera Andělika a laskavec s Květou Fialovou v hlavní roli. Inscenaci České Vánoce, jejíž reprízy vždy o svátcích doplňují přímo ve foyeru sváteční občerstvení a jarmark, uvede Divadlo ABC. Podobně laděné představení s podtitulem Příběh o narození má v repertoáru i Divadlo Minor. Letos za ním mohou malí i velcí přijít až 27. a 28. prosince.

Divadlo v Dlouhé má pro podobné slavnostní příležitosti v zásobě Aškenázyho text v úpravě režiséra Jana Borny s názvem Jak jsem se ztratil aneb Malá vánoční povídka. Tato divadelní revue bude uvedena 10., 15., 21., 22. a 26 prosince.

Tiše a ochotně v Semaforu 

Populární Ypsilonka nasazuje už léta pro stejný případ kolektivní improvizaci vánočních večerů vrcholící smažením kapra a Paschovou vánoční mší F dur s podkrkonošským betlémem. Letos ale její diváci oslaví svátky už v předstihu, a to 11., 12., 18. a 19. prosince. Obdobné to bude i v Semaforu, kam se před Vánoci chodí na představení s názvem Tiše a ochotně; letos se uskuteční od 7. do 22. prosince celkem jedenáctkrát. Viola má v zásobě inscenaci Staročeské vánoční hry - letos je uvede 7., 8., 14., 15. a 21. prosince celkem sedmkrát.

Legraci zvolilo na Vánoce soukromé Divadlo Bez zábradlí, když 25. a 26. prosince uvede po dvou reprízách komedie Tři muži na špatné adrese a Kdes to byl(a) v noci? Zaplní se i Divadlo na Fidlovačce, kde na Boží hod a Štěpána připravili po dvou reprízách muzikálů Muž z La Manchy a Hledá se muž. Zn.Bohatý!

Nezávislá divadelní společnost Studio Dva ohlašuje v období od 27. prosince do 6. ledna na jevišti Švandova divadla akci připomínající prázdninové Léto hereckých osobností, v níž uvede sedm repríz pěti úspěšných inscenací. Ochuzeni nezůstanou ani milovníci muzikálů. Na Štěpána uvede Divadlo Broadway Angeliku a Divadlo Hybernia Golema.

Reklama

Výběr článků

Načítám