Hlavní obsah

Staroměstské náměstí už zdobí vánoční strom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Na Staroměstském náměstí byl v noci na úterý vztyčen vánoční strom. Doprava Pařížskou ulicí se podle produkčního ředitele společnosti Taiko Petra Hozáka, která provozuje vánoční trhy, obešla bez problémů.

Článek

"Pařížská ulice byla průjezdná, takže s dopravou vánočního stromu na Staroměstské náměstí nebyly žádné problémy," řekl  Hozák. Na strom se připevnily objímky, ke kterým se strom ukotvil pomocí ocelových lan.

Pak se smrk zvedl pomocí jeřábu a zapustil do připravené jámy na náměstí, která je hluboká asi dva metry.

"Strom se kotví do tří stran pomocí šesti kotevních lan. Tak se eliminuje nebezpečí případného pádu," dodal Hozák.

Vánoční strom se bude zdobit pomocí zdvižné plošiny. V sobotu v 17:00 ho slavnostně rozsvítí pražský primátor Pavel Bém.

Pořadatelé vánočních trhů věnují výběru stromů pro Staroměstské náměstí zvýšenou pozornost od roku 2003, kdy se pětadvacetimetrový vánoční smrk zřítil mezi lidi a zranil pět návštěvníků trhů. Nejhůře dopadl britský turista Malcom Tuffin, který utrpěl zlomeniny stehenních kostí a hrudní páteře. Městský soud v Praze mu letos na jaře přiznal odškodnění 560 000 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám