Hlavní obsah

Na Pražském hradě se opět uskuteční výstava betlémů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Výstavou historických i současných betlémů ožije od 23. listopadu Nejvyšší purkrabství Pražského hradu. Až do 6. ledna jich tu agentura Schok, pořádající v tomto prostoru Letní shakespearovské slavnosti, se Spolkem českých betlemářů soustředí na čtyřicet.

Článek

"Betlémy budou vystaveny denně od 09:00 do 16:00 hodin v krytých prostorách atria. Výtěžek z výstavy se spíše symbolicky pojatým vstupným věnují pořadatelé na dobročinné účely - stejně jako loni půjde Nadačnímu fondu manželů Livie a Václava Klausových," řekla mluvčí pořadatelské agentury Magdalena Bičíková. Už loni se podle ní obdobná expozice setkala s velkým zájmem veřejnosti. "Letos jsme se ji proto rozhodli ještě rozšířit," uvedl ředitel agentury Michal Rychlý.

Sekretář Spolu českých betlemářů Jan Roda expozici sestavil z majetků muzeí, římskokatolické církve i soukromých sbírek. Jde o sdružení tvůrců, sběratelů, badatelů, ale i lidí, kteří mají betlémy rádi. Zájemci tu uvidí i několik rarit, například 200 let starý deskový betlém namalovaný na karton, který sloužil v chrámu v Lodhéřově na Jindřichohradecku až do konce 2. světové války.

"Jeho opětovné nalezení a zařazení do sbírek Muzea Jindřichohradecka, odkud byl s laskavým svolením zapůjčen, je velkou radostí betlémářů i všech lidí, kteří si váží výtvarné práce našich předků," komentoval to Roda.

Průřez historií i styly

Výstava představí i práce současných betlémářů a ukáže zajímavý průřez historickými epochami i styly. Expozice zahrne například domácí malované jesličky z Orlickoústecka, pocházející z přelomu 19. a 20. století, lidový řezbový betlém z oblasti Orlických hor i betlém zhotovený z chlebové směsi a oblékané jesličkové postavy.

"Každý zachovalý starý exponát je dnes vzácností," uvedl betlémář, který sám jesličky vyřezává. Při své dokumentační práci pro českobudějovickou diecézi objevil i několik pozoruhodných kousků. V jedné 100 let staré publikaci se například dočetl o existenci významného betlému řezbáře Ignáce Macka. Za pomoci místního faráře ho pak v depozitáři skutečně objevil. Už léta nebyl stavěn a pozapomnělo se na jeho existenci.

"Obdobně tomu bylo se 150 let starým betlémem, který byl naposledy postavem před sedmdesáti lety. Několik z jeho oblékaných figur bude rovněž na výstavě," uvedl Roda.

Vánoční výstavu betlémů bude možné v Nejvyšším purkrabství možné zhlédnout už za pět korun pro děti a důchodce, dospělí zaplatí 35 Kč.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám