Hlavní obsah

Rusové Santu nezabijí, ujišťoval Američanku Kennedy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MIAMI

Santa Klaus není ohrožen ruskými bombami, ujišťoval v roce 1961 tehdejší americký prezident John F. Kennedy autorku jednoho dopisu. Citát z dopisu je uveden v nové knize jeho dcery Caroline Kennedyové věnované vánočnímu tématu a nazvané Rodinné Vánoce. Pro svoji antologii čerpala z různých básní, písní, dopisů slavných osobností nebo politiků, ale i z vlastních zkušeností a vzpomínek.

Článek

"Jsem rád, že jsem dostal váš dopis, v němž vyslovujete obavy o bezpečnost Santa Klause, kdyby Rusové bombardovali severní pól," napsal tehdy Kennedy Michelle Rochonové. "Nemusíte se o Santa Klause bát. Hovořil jsem s ním včera a má se dobře. I letos o Vánocích vyjede na svou obvyklou cestu," ujišťoval znepokojenou pisatelku.

"Myslím, že z dopisu mého otce lze vycítit atmosféru studené války a obavy z ní, ale ukazuje ho také z té lidské stránky," řekla Kennedyová agentuře AP o knize, v níž se hodně věnuje tématu Vánoc ve válečném období.

Zařadila do ní například úryvky z vánočních písní rapové skupiny Run DMC a americké zpěvačky Mariah Careyové, ale také řadu bání a vánočních koled.

Nechybí v ní ani její dopis Santa Klausovi, který v roce 1962 diktovala jako dítě své matce Jacqueline. Jako dárky si tehdy přála stříbrné brusle, panenky a opravdového soba.

"Chtěla jsem, aby kniha hovořila k současnosti, ale aby také reálně odrážela americké Vánoce," řekla Kennedyová. "Skutečně jsem se snažila, aby měl její obsah co říci různým generacím."

Kennedyová, jejíž manžel Edwin Schlossberg je Žid, uvádí, že před Vánoci vždy pořádá pro děti čajovou party, kdy zpívají vánoční koledy, židovské a vlastenecké písně. Potom jde do kostela a slaví Vánoce s rodinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám