Hlavní obsah

Zeman: Invaze na Ukrajinu je jako 11. září či začátek druhé světové války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Datum zahájení ruského útoku na Ukrajinu se podle prezidenta Miloše Zemana stane podobně tragickým jako zahájení druhé světové války či útok na budovy Světového obchodního centra. Zeman to uvedl ve zdravici k účastníkům bezpečnostní konference, která se koná na Pražském hradě. Osobně se jí kvůli jinému programu zúčastnit nemůže.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

„Již dnes je zřejmé, že datum 24. února 2022 se do dějin zapíše tragickým písmem podobně jako například 1. září 1939 či 11. září 2001. Aktuální dění na Ukrajině svědčí o tom, že relativně dlouhé období míru v Evropě bylo – pohlédneme-li na historii v celé její délce – spíše výjimkou než pravidlem,“ uvedl prezident.

Invazi, kterou Rusové eufemisticky nazývají „speciální operací“, označil za napadení suverénního státu, a třebaže má své širší konsekvence, „je v ruském jednání na Ukrajině nutné vidět nepřípustnou agresi a pošlapání mezinárodního práva i bezpečnostního uspořádání v Evropě“.

Ministři zahraničí Ruska a Ukrajiny jednají

Válka na Ukrajině

„Toto je zjevné, to jsou fakta. Vedení Ruské federace rozpoutalo válku v sousední zemi, což je zapotřebí jasně a rezolutně odsoudit,“ shrnul Zeman a připomněl, že se svět opět přiblížil svému konci, neboť válka na Ukrajině je doprovázena jadernými hrozbami a „my můžeme spoléhat pouze na zdravý rozum a pud sebezáchovy alespoň některých aktérů“.

Prezident vyzval k posílení obrany, modernizaci armády a k dodržování závazků vůči NATO. „Těm, kteří predikovali brzký kolaps západní civilizace a zdůrazňovali její dekadentní sklony, například neochotu bojovat za svůj blahobyt, nynější vlna solidarity a odhodlání ukázala pravý opak,“ ocenil Zeman pomoc uprchlíkům z Ukrajiny. I tak jsme podle něj svědky humanitární katastrofy.

Sněmovna reprezentantů odklepla 13,6 miliardy dolarů pro Ukrajinu a Evropu

Amerika

Prezident zopakoval, že bezpečí a mír nejsou samozřejmostí, a připomněl: „Zároveň bychom si ale každý den měli uvědomit, že za naši bezpečnost bojovat musíme, a to i když se válka odehrává za našimi hranicemi.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám