Hlavní obsah

Vášáryová sepsula cestu trojice premiérů do obléhaného Kyjeva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenská diplomatka a herečka Magda Vášáryová se v souvislosti s úterní cestou premiérů Česka, Polska a Slovinska do Kyjeva, kde se setkali s ukrajinským prezidentem, pozastavila nad jejím smyslem. Návštěva podle ní krom jiného ohrozila bezpečnost ukrajinského prezidenta.

Foto: Profimedia.cz

Magda Vášáryová

Článek

Český premiér Petr Fiala zamířil vlakem na Ukrajinu s polským protějškem Mateuszem Morawieckým a slovinským předsedou vlády Janezem Janšou. V delegaci byl rovněž polský vicepremiér Jaroslaw Kaczyński.

Vášáryová poukázala na to, že slovinský premiér je častým kritikem Evropské unie a Polsko se již několik let potýká s dodržováním některých unijních hodnot.

„Slovinský premiér Janša, který silně EU kritizuje, dva Poláci, kteří chtějí Polsko vyvést z EU a několik let v zemi rozkládají demokratické instituce, a nový český premiér?“ popsala na Facebooku nesourodost delegace.

Premiéři ovšem do Kyjeva nejeli jako delegace EU, ač začlenění Ukrajiny do Unie při jednání se Zelenským podpořili.

Soud EU zamítl žaloby Polska a Maďarska ohledně spojení právního státu a peněz z fondů

Evropa

K fotografii z vlaku, na níž se politici sklánějí nad mapou, pak dodala. „Pro (Volodymyra) Zelenského to samozřejmě není bezpečné. A co tam dělají ti  antievropané? Chystají se Ukrajině nabídnout členství v Unii,“ uvedla se zjevným podivením a jízlivým dodatkem, že mapu mohli studovat doma.

Vášáryové na cestě, která nepochybně měla i značný symbolický význam, vadilo i to, že nepochybně zaměstnala ukrajinské bezpečnostní složky v obléhaném Kyjevě.

Nejste v tom sami. Fiala a spol. jednali se Zelenským

Válka na Ukrajině

Souprava s politiky podle ní rovněž blokovala koleje pro dodávky humanitární pomoci. „Přivezli aspoň potraviny?“ uzavřela s tím, že cestu nechápe.

Reklama

Výběr článků

Načítám