Hlavní obsah

Rusko v Radě bezpečnosti OSN vetovalo rezoluci odsuzující invazi na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Rusko v Radě bezpečnosti OSN podle očekávání vetovalo návrh rezoluce odsuzující ruskou invazi na Ukrajinu. Čína, Indie a Spojené arabské emiráty se zdržely hlasování, zbývajících jedenáct členů Rady bylo pro rezoluci. Její návrh předložený Spojenými státy a Albánií mimo jiné požadoval okamžité stažení ruských vojáků z Ukrajiny.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Zasedání rady bezpečnosti OSN kvůli krizi na Ukrajině

Článek

Ačkoli byla rezoluce kvůli ruské možnosti práva veta předem odsouzena k neúspěchu, Západ ji i tak bude považovat jako vítězství, protože dokázal přesvědčit Čínu, aby nehlasovala proti, připomněl The Guardian.

„Něco si ujasněme. Rusko sice může tuto rezoluci vetovat, ale nemůže vetovat naše hlasy, nemůže vetovat pravdu, nemůže vetovat naše zásady, nemůže vetovat ukrajinský lid,“ řekla po hlasování americká zástupkyně při OSN Linda Thomasová-Greenfieldová.

Na Kyjev dopadají rakety, město zatím odolává

Válka na Ukrajině

„Nenechte se zmást. Rusko je izolované a nemá žádnou podporu pro invazi na Ukrajině,“ pokračovala britská zástupkyně při OSN Barbara Woodwardová.

Rusko, které momentálně Radě bezpečnosti OSN předsedá, bude zřejmě čelit dalšímu hlasování o podobné rezoluci před širším Valným shromážděním OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám