Hlavní obsah

Putin: Ofenzivu jsme včera zastavili, dnes obnovili. Nesmysl, tvrdí Kyjev

• Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin tvrdí, že v pátek pozastavil ofenzivu na Ukrajině, ale obnovil ji, protože Kyjev odmítl vyjednávat, oznámil mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov. Kyjev tvrdí, že jednat chce, ale odmítá ultimáta.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Vladimir Putin přichází na zasedání Rady bezpečnosti v Moskvě.

Článek

Poradce ukrajinského prezidenta odmítl ruské tvrzení o dočasném zastavení bojů. Rusko podle něj ofenzivu v pátek nepřerušilo.

„Ruské lži, že údajně jejich jednotky dostaly rozkaz zastavit ofenzivu, nemají nic společného s realitou, kterou celý svět viděl v pátek v noci a dnes ráno,“ řekl ruskojazyčné verzi serveru BBC poradce ukrajinské prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak. Oznámení Kremlu, že Kyjev odmítá jednat, označil za ruskou taktiku.

Twitter maže ve velkém, na mušce má ruské dezinformátory

Internet a PC

„Snaží se dovést jednání k mrtvému bodu ještě předtím, než začala,“ dodal. Podle něj musejí být podmínky jednání takové, aby vedly k čestnému řešení v zájmu lidu a národní státnosti Ukrajiny.

Zelenskyj tvrzení, že odmítl zasednout k jednání, už dříve popřel. Mluvčí ukrajinského prezidenta Serhij Nykyforov v pátek řekl, že Kyjev byl a stále je otevřený rozhovorům o klidu zbraní a míru.

V pátek se objevily informace, že týmy ukrajinského a ruského prezidenta jednají o místě a čase případné schůzky.

Ukrajina s Ruskem jedná o setkání prezidentů

Zahraniční

Rusko mělo nabízet jednání v běloruském Minsku za přítomnosti tamějšího prezidenta Alexandra Lukašenka. Ukrajinská strana údajně chtěla, aby jednání zprostředkoval izraelský premiér Naftali Bennett.

Americké ministerstvo zahraničí v pátek vyjádřilo pochybnosti o tom, zda má Rusko vůbec nějaké legitimní diplomatické plány.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám