Hlavní obsah

Čínské banky omezily financování na nákupy ruských komodit

Nejméně dvě z největších čínských státních bank omezily financování nákupů ruských komodit. Důvodem mají být obavy z případných západních sankcí po invazi Ruska na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Bloomberg.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Čína a Rusko od anexe Krymu v roce 2014 významně posílily vzájemné vztahy a obchodní spolupráci. Důkazem budiž, že až 30 procent ruské ropy a plynu nakupuje právě Čína.

To by se ale mohlo alespoň na nějaký čas změnit. Čínská průmyslová obchodní banka (ICBC) a Bank of China přestaly vydávat akreditivy (platební instrumenty) v amerických dolarech na nákupy fyzických ruských komodit připravených k exportu, potvrdily Bloombergu dva zdroje obeznámené se situací.

Důvodem jsou obavy, že povolení dalšího financování by mohl Západ vnímat jako podporu ruské invaze na Ukrajině, což by mohlo vést k sankcím ze strany Spojených států a jejich spojenců, dodala agentura. Zároveň ale podotkla, že se může jednat pouze o dočasný krok.

Rusko hrozí zabavením majetku evropských a amerických firem

Evropa

ICBC je největší světovou bankou, co se týče celkového objemu aktiv, zatímco Bank of China je největší komerční bankou v zemi pro obchodování s měnami. Případné sankce od USA by banky mohly připravit o přístup k dolaru.

Bloomberg ale zároveň uvádí, že Čína se příliš nemá k tomu otočit se Rusku zády, jelikož se stále jedná o jejího spojence. Proto Peking invazi na Ukrajinu neodsoudil, ale ani nevyjádřil Moskvě podporu.

Ostatně Čína se v pátek zdržela hlasování o rezoluci Organizace spojených národů, která odsoudila ruskou agresi proti Ukrajině. Rezoluce dále požaduje okamžité stažení vojenských jednotek, což Rusko vetovalo. Kromě Číny se hlasování zdržely také Indie a Spojené arabské emiráty.

Reklama

Výběr článků

Načítám