Hlavní obsah

Ceny benzinu a nafty klesají. Ale pomaleji, než když letěly nahoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot v Česku dál znatelně klesají. Litr Naturalu 95 zlevnil v úterý v mezidenním srovnání o 82 haléřů na průměrných 45,72 Kč, cena nafty spadla dokonce o 85 haléřů na průměrných 48,37 Kč, ukazují data společnosti CCS. V porovnání s poklesem ceny středomořské ropy Brent je ale tempo zlevňování benzinu a nafty v Česku pomalé.

Článek

Za poslední dva dny zlevnil litr benzinu v průměru o 1,36 koruny, nafta o 1,20 koruny. V obou případech se jedná o nejvýraznější dvoudenní zlevnění v historii sledování cen od začátku roku 2005.

Ceny pohonných hmot reagují na výrazné snižování cen ropy na trzích. Středomořský Brent i americká WTI se v úterý dostaly pod hranici sto dolarů za barel. Panika na trhu, kterou vyvolala ruská invaze na Ukrajinu a následné západní sankce proti Rusku, tak odezněla. Brent se v úterý vrátil zpátky na stejnou hodnotu jako v první den války na Ukrajině.

U pohonných hmot v Česku ale stejný scénář nenastal. I přes výrazné zlevňování v posledních dnech je cena stále významně vyšší než 24. února. U benzinu, který tehdy průměrně stál 37,48 Kč/l, se jedná o rozdíl ve výši 8,24 Kč/l. U nafty, jež se tehdy prodávala za 36,45 Kč/l, je rozdíl dokonce výraznější – 11,92 Kč/l.

Benzin zlevnil nejvýrazněji za 11 let, klesla i cena nafty

Ekonomika

Na tržní ceny ropy samozřejmě cena benzinu a nafty reaguje s určitým zpožděním, přesto je rozdíl stále markantní a ukazuje se, že zatímco při zdražování ropy šla cena pohonných hmot nahoru neuvěřitelně rychle, tak v případě zlevňování je už tempo volnější.

Nafta byla dražší už jen v Německu

Podle hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáš Kovandy je tak zjevné, že paniky na trhu někteří zpracovatelé ropy, distributoři pohonných hmot a čerpací stanice využili k neobjektivnímu navýšení svých marží.

Ministerstvo do týdne rozhodne, zda některé pumpaře klepne přes prsty

Válka na Ukrajině

„V Česku podle údajů Evropské komise ve dnech 21. února až 7. března nafta zdražila po přepočtu do eur druhým nejvýraznějším tempem ze všech zemí EU, o 20,1 procenta. Výrazněji v daném období rostla cena nafty už jen v Německu Růst cen pohonných hmot v ČR je tedy od začátku ruské invaze v rámci EU vysoce nadprůměrný, až extrémní,“ podotkl Kovanda.

„To lze jen těžko vysvětlit jinak než maržovou politikou. Ropa totiž zdražuje všem zemím EU a z důvodu přepočtu cen do eur jsou zohledněny také změny národních měn členských zemí EU k euru,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám