Hlavní obsah

Valentýnské menu jako kouzelné afrodiziakum

K příjemné oslavě Valentýna patří dozajista i dobrá večeře. Přední čeští šéfkuchaři pro Novinky sestavili speciální menu pro zamilované, které příjemně naladí nejen chuťové buňky, ale působí zároveň jako afrodiziakum.

Foto: Profimedia.cz

Užijte si na Valentýna romantickou večeři

Článek
Tygří krevety s pečeným rajčetem a zázvorovo-česnekovou omáčkou (2 porce)
Na krevety: 4 velké krevety, 125 ml olivového oleje, 1 stroužek lisovaného česneku, půl čajové lžičky sambal oeleku (pasta z chilli papriček a soli). Na zázvorovo-česnekovou omáčku: 1 šalotka nakrájená na čtvrtky, 150 ml bílého vína, půl lžíce šampaňského octa, 3 kuličky černého pepře, šťáva z půlky citrónu, 125 g ztuhlého másla, půl lžičky lisovaného česneku, 2,5 cm nasekaného zázvoru, půl svazku jemně pokrájené pažitky, 1 čajovou lžičku sambal oeleku, sůl a pepř dle chuti. Na ozdobu: 1 oloupané rajče, 50 ml olivového oleje, 1 polévková lžíce bazalkového oleje, půl svazku rukoly, sůl a pepř
Krevetám odstraňte hlavičky, oloupejte krunýř a opatrně vyjměte střívko. Poté je marinujte alespoň 1 hodinu v olivovém oleji, lisovaném česneku a 1 čajové lžičce sambalu. Vyjměte je z marinády a asi 5 minut opékejte na rozpálené pánvi.Omáčka: Do rendlíku nalijte víno, přidejte šalotku, šampaňský ocet, celé kuličky pepře a citrónovou šťávu. Vařte asi 30 minut, dokud se tekutina nezredukuje zhruba na 1/5 původního objemu (30ml). Zmírněte teplotu na středně nízkou a za stálého míchání po lžičkách přidávejte máslo, dokud se směs nespojí. Přidejte lisovaný česnek a nasekaný zázvor, zamíchejte a asi 5 minut prohřívejte. Potom omáčku přeceďte, přidejte pokrájenou pažitku, sambal, sůl a pepř.Ozdoba: Rajčata rozkrojte na půlky, ochutte solí a pepřem a lehce pokapejte olivovým olejem. Poté je zprudka asi 3 minuty restujte na pánvi. Rajčata přeneste do trouby předehřáté na 180 °C a asi 3 minuty ještě pečte.Doprostřed každého talíře nalijte trochu omáčky a na ni položte půlku rajčete. Ozdobte listy čerstvé rukoly a navrch dejte dvě tygří krevety.
Recept připravil šéfkuchař Marek Raditsch z restaurace La Provence
Smažený candát na šťouchaných bramborách  (2 porce)
440 g candáta, 40 ml slunečnicového oleje. Na šťouchané brambory: 300 g brambor, 60 g slaniny, 60 g jarní cibulky, 40 g másla. Na pražené dýně: 200 g dýně, 6 g tymiánu, 30 g medu, 30 ml olivového oleje, 10 g soli, 4 g pepře. Na omáčku: 160 ml rybí omáčky, 30 g jarní cibulky a 1,6 g lecitinu. Sušená chery rajčata a řeřicha na ozdobu.
Candáta osolíme, opepříme a smažíme na rozpáleném oleji. Osolené brambory uvaříme rozšťoucháme s máslem, jarní cibulkou a restovanou slaninou. Pěnu z jarní cibulky připravíme tak, že necháme napěnit směs rybí omáčky s jarní cibulkou a přidáme lecitin, aby pěna držela. Dýni nakrájíme na zhruba 2 cm velké kostičky, které marinujeme ve směsi z tymiánu, medu, oleje, soli a pepře. Pečeme v troubě obložené sušenými rajčaty.
Recept podle šéfkuchaře restaurace Le Grill Marka Fichtnera.
Salát z červené řepy z kozím sýrem a dýňovými semeny (2 porce)
Salát: 100 g rukoly, 400g červené řepy, 100 g kozího sýra, 8 g řeřichy, 10 g dýňových semen. Dresing: 40 ml malinového octa, 40 ml dýňového oleje, 20 ml olivového oleje, 16 g medu, 40 ml šťávy z kořenu řepy, 15 g cukr, 10 g soli, 4 g pepře, 8 g crissini.
Vložte všechny ingredience na dresing do mixéru, rozmixujte a pomalu přidávejte olej. Toast jemně pokryjte listy rukoly, pokapejte dresingem a talíř obložte kozím sýrem, crissini, opečeným dýňovým semínkem a řeřichou.
Recept připravil šéfkuchař restaurace Le Grill Marek Fichtner.
Vanilková Pana Cotta s mačkanými jahodami (2 porce)
160 ml smetany, 56 g mascarpone, 150g cukru, 1/4 vanilkového lusku, 1 pl želatiny (nabobtnalé ve studené vodě a vymačkané)
Smetanu, mascarpone, cukr a vanilkový lusk (rozříznutý a s vytřenými semínky) smícháme v rendlíku a na mírném ohni pomalu přivedeme k varu. Odstavíme a vmícháme želatinu. Po jejím rozpuštění necháme ještě asi 5 minut vylouhovat vanilku a pak přecedíme přes jemné síto. Následně naplníme do misek ve kterých po vychlazení a zatuhnutí přímo podáváme (zalité mačkanými jahodami), nebo krém plníme do cukrářských zapékacích misek (Ramican) a necháme vychladit a zatuhnout přes noc v lednici. Těsně před vyklopením krátce nahřejeme misku v horké vodě a nahřátým nožem odřízneme pana cottu od stěn misky.
Recept připravil šéfkuchař restaurace CODA David Šašek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám