Hlavní obsah

Z archivu patentového úřadu: Od automatického klobouku po bizarní pás cudnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by měl současný vynálezce někde hledat inspiraci, bohatým zdrojem by se mu mohl stát archiv amerického patentového úřadu. Je však jisté, že by se jednalo pouze o nápady, realizovat tehdejší bizarní návrhy by mohl pouze předkladatel minimálně s cejchem podivína.

Foto: Profimedia.cz

Samozdravicí klobouk

Článek

Americký patentní úřad je vděčným zdrojem všemožných absurdních vynálezů, které sice nikdy nespatřily světlo světa a zůstaly jen na papíře, přesto dodnes vzbuzují úsměv.

Foto: Profimedia.cz

Samozdravící klobouk

V análech úřadu se mezi lety 1871 až 1933 dají najít takové skvosty jako například návrh klobouku, který se v době všeobecného úpadku mravů a slušného chování sám na hlavě svého nositele zvedá a okolí tak neustále prokazuje úctu bez rizika, že by pán pod ním snad někoho pozdravit zapomněl.

Foto: Profimedia.cz

Pomůcka proti samohaně

Potírání neslušného, ba dekadentního chování podporovala i tehdejší lékařská věda. Protože se mělo za to, že masturbace vede k šílenství, mělo k její léčbě, alespoň u mužské části osazenstva příslušných ústavů, sloužit zařízení, které ji zcela znemožňovalo.

Foto: Profimedia.cz

Předchůdce vířivky s krytem

Bez zajímavosti rozhodně není ani snaha o tolik propíranou hygienu. Člověk, který pojal chuť či potřebu dát si koupel, mohl využít zvláštního zařízení v podobě vany s krytem. Umělé vlnobití v této nádobě bylo velmi účinné, co se týče účelu koupele, a zároveň nezanechalo na podlaze ani kapku.

Foto: Profimedia.cz

Klec na baseball

Invence pronikla i do sportu. V druhé polovině 19. století se zejména na území Spojených států rozšířila obliba baseballu a na patentovém úřadě přistál návrh klece, která by měla hráči usnadnit chycení míčku.

Foto: Profimedia.cz

Nabitá past na hlodavce

Speciální zášť k jedu zase prokázal vynálezce jménem J. A. Williams. Představil past na hlodavce, kterým při konzumaci návnady na pružině hrozilo zastřelení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám