Hlavní obsah

Útočník v Kansasu střílel po dvojici Indů v domnění, že jde o Íránce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olathe

Jedenapadesátiletý Američan Adam Purinton, který minulý týden v kansaském baru střílel po dvojici Indů, podle svých slov útočil v domnění, že jde „o nějaké Íránce“. V úterý o tom informovala BBC. Purinton při útoku ve městě Olathe křičel „Vypadněte z mé země!“. Jednoho z Indů zabil a dalšího zranil. Postřelil také muže, který se ho pokusil zastavit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Indii se konal pohřeb mužů zastřelených v kansaském baruVideo: Reuters

 
Článek

Střelec po středečním útoku z baru utekl, odjel do asi 100 kilometrů vzdálené restaurace, kde obsluze vše přiznal. Policie jej proto záhy zatkla a v pondělí Purinton stanul před soudem. Čelí obvinění z vraždy prvního stupně a dvou pokusů o vraždu prvního stupně. [celá zpráva]

„Zeptal se, zda se mnou a s mým manželem může zůstat. Říkal, že udělal něco hodně špatného, ale nechtěl říct co. Ptala jsem se ho dál a on souhlasil, že mi to řekne. Nakonec mi sdělil, že zabil dva Íránce,“ cituje BBC barmanku Sam Suidaovou.

Foto: Pool, Reuters

Adam Purinton se soudního řízení zúčastnil prostřednictvím videokonference.

Zavražděný Srinivas Kuchibholta a jeho zraněný kolega Alok Madasani v Kansasu pracovali ve firmě produkující navigační systémy GPS. Madasani vypověděl, že se Purinton před střelbou dvojice Indů vyptával, zda jsou v zemi legálně.

„Objevil se zničehonic a začal na nás ukazovat prstem. Věděli jsme, že je něco špatně. To není něco, s čím byste se setkávali každý den. Přišel ke mně a ptal se, z jaké jsme země a zda jsme tu nelegálně,“ líčil Madasani BBC. Ostatní hosté se podle jeho slov snažili Purintona zklidnit a odvedli ho ze zahrádky dovnitř do baru. Muž se ale vrátil a tasil pistoli.

Foto: Reuters

Adam Purinton po zatčení

Čtyřiadvacetiletý štamgast Ian Grillot, který dvojici bránil, se stal v celé Americe hrdinou. „Všichni mě nazývají hrdinou, ale tak to není. Udělal jsem to, co by měl udělat každý pro jinou lidskou bytost. Prostě jsem cítil, co bylo přirozeně správné,“ řekl Grillot.

Případ pobouřil indickou komunitu ve Spojených státech a vyjádřila se k němu i neúspěšná demokratická kandidátka do Bílého domu Hillary Clintonová. Na Twitteru odsoudila zvyšující se počet útoků z nenávisti a vyzvala šéfa Bílého domu, aby se k ní připojil. Ten ale zatím nereagoval. Další soudní přelíčení by se mělo konat 9. března.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám