Hlavní obsah

Školkám roušky nehrozí

Právo, Stáňa Seďová

Rodiče dětí, které navštěvují mateřské školky, si mohou oddechnout. Přímo ve školkách ministerstvo zdravotnictví (MZ) jejich nošení nařídit nechce. Nadále ale platí povinnost mít roušku pro děti starší dvou let v MHD, úřednických a zdravotnických budovách a na nádražích a letištích. V Praze pak od středy i v obchodech.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Ani v případě zhoršení epidemiologické situace by ministerstvo zdravotnictví neuvažovalo o zavedení povinnosti nošení roušek v mateřských školách,“ potvrdila rozhodnutí Klára Doláková z MZ.

Právě před tím řada lékařů včetně epidemiologů a pediatrů varovala. Mohly by škodit. Zatím je to tak, že chráněni rouškou musí být v mateřinkách jen rodiče, kteří si přijdou vyzvednout potomka. Děti a personál nemusí nosit ochranu obličeje.

Roušky budou od čtvrtka povinné i v práci

Domácí

Na základních školách je nošení roušek ponecháno v tuto chvíli na rozhodnutí vedení ústavu.

Všichni Právem oslovení odborníci se v podstatě shodují v tomtéž: malé děti nezvládnou správně manipulovat s rouškou, sahají si na ni i pod ni a nesedí jim.

Hygienička Jágrová: Roušky v obchodech budou dlouho

Domácí

Podle nich krátkodobé nošení například při cestě tramvají malým dětem neublíží a při bedlivém dohledu rodiče a snad i okolí ochrání, ale dlouhodobé nošení roušek by malým dětem v mnoha ohledech uškodilo.

V Německu je povinnost nošení roušek u dětí přitom stanovena hranicí 11 let, v Nizozemsku dokonce 13 let. V Rakousku musí roušky stejně jako dospělí nosit děti od šesti let věku.

Reklama

Související články

Začala orouškovaná Dvořákova Praha

Pod heslem Češi hrají (nejen) Čechům začal v pátek 4. září v pražském Rudolfinu 13. ročník hudebního festivalu Dvořákova Praha.

Výběr článků

Načítám