Hlavní obsah

Sankce proti Rusku oddálí v Česku zpomalení inflace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odpojení některých bank od mezibankovního systému SWIFT a další opatření proti ruské centrální bance povedou k pádu ruského rublu a odstřižení od mezinárodních finančních trhů. Pro české podnikatele se stane ruský trh nedostupný a Rusko jako exportní trh tak přestane pro ČR existovat. Celkový dopad na českou ekonomiku by se mohl projevit v pomalejším hospodářském oživení a zvýšené inflaci, odhadují ekonomové.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Dým na obranném stanovišti v Mariupolu po ruském útoku (ilustrační foto)

Článek

Evropská komise se společně s lídry nejlidnatějších zemí Evropské unie, Spojenými státy, Kanadou a Británií dohodla na snaze odpojit vybrané ruské banky od globálního systému SWIFT, který je klíčový pro mezinárodní finanční transakce.

Ekonom: Plyn může zdražit o stovky procent

Ekonomika

Deník The New York Times nicméně podotýká, že Západ nesáhl po „jaderné variantě” v podobě úplného odpojení Ruska od SWIFTu, takže Rusko může alespoň prozatím dál vydělávat na prodeji plynu do Německa, Itálie a dalších evropských zemí.

Dalším cílem nových sankcí je paralyzovat aktiva ruské centrální banky a zabránit ruským oligarchům ve využívání svých majetků na západních trzích.

Čína zatím nepomáhá Rusku vyhýbat se západním sankcím

Evropa

Finanční sektor zůstane silný

„Ruský trh je ztracen – ale protože doposud činil jen necelých šest procent obratu českého zahraničního obchodu, nebude to mít na celou ekonomiku tak zásadní dopad. V žádném případě sankce nedestabilizují velmi silný domácí finanční sektor. Likvidity je obrovský přebytek a přítomnost sankcionovaných bank jen okrajová,” uvedla k dopadům na ČR hlavní ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Každopádně podle ní porostou účty za energie. „Inflace v Česku bude nejspíš zpomalovat později a pozvolna. Za této situace nelze vyloučit průměrnou inflaci nad deset procent. ČNB by na tento šok ale neměla reagovat vyššími sazbami. Bude to těžká volba mezi bojem za cenovou stabilitu a zhoršení ekonomických podmínek. Tentokrát by ČNB mohla využít svých devizových rezerv a podpořit korunu,” uvedla.

ČNB v pátek uvedla, že disponuje dostatečnou škálou nástrojů, které může použít, pokud by bylo nutné stabilizovat finanční či devizový trh. V režimu řízeného plovoucího kurzu je ČNB připravena kdykoliv reagovat na nadměrné výkyvy kurzu koruny, které by vedly k narušení hladkého fungování devizového či finančního trhu nebo které by ohrožovaly cenovou a finanční stabilitu v ČR.

Viceguvernér ČNB Nidetzký: Konflikt na Ukrajině zvýší inflaci a oslabí korunu

Ekonomika

Pád rublu a fronty před bankami

Podle analytika Natland Petra Bartoně se nové sankce v ČR nejvíce dotkne těch investorů, kteří mají v Rusku zainvestováno, a těch obchodníků, kteří mají ještě neproplacené faktury.

„I kdyby Rusko našlo cestu, jak své závazky vyrovnávat, bude to mít těžší, protože se v pondělí očekává velký pád rublu, a tak budou zahraniční závazky dražší a dražší,” uvedl.

Ohledně samotného Ruska lze podle Horské očekávat, že přestane splácet své zahraniční závazky. „Se začátkem nového týdne nelze vyloučit dlouhé fronty před ruskými bankami hraničící s runem na banky. Skupování zboží ze západu… Rusku reálně hrozí hyperinflace. Propad už tak skomírající ekonomiky. Zhroucení burzy nebude odvráceno ani jejím zavřením, jen se dopad rozmělní v čase,” uvedla.

Reklama

Výběr článků

Načítám