Hlavní obsah

Kdy je nutné vízum a kdy ne aneb Jak se v Británii mění pravidla pro Čechy

Novinky, Klára Beranová
Aktualizováno

Po uzavření dohody o budoucích vztazích mezi Evropskou unií a Velkou Británií začnou od pátku 1. ledna 2021 platit nová pravidla pro cestování, pobyt, práci i studium Čechů ve Velké Británii. Například k dlouhodobým pracovním cestám nad půl roku budou potřeba víza. Turistické cesty do šesti měsíců naopak vízem podmíněné nebudou. Počítat budou muset lidé i s dražším voláním a SMS.

Foto: Frank Augstein, AP

Ilustrační foto.

Článek

„Pro standardní cestování se nic nemění. Nadále je možné jet do Británie bez víza na dovolenou, na návštěvu rodiny nebo kamarádů. Doporučuji ale už od Nového roku cestovat s pasem, nikoliv jen s občanským průkazem. Je třeba se také nechat řádně pojistit a nepočítat s levným unijním roamingem,“ shrnul změny šéf české diplomacie Tomáš Petříček (ČSSD).

Britští poslanci schválili dohodu s EU o pobrexitových vztazích

Zahraniční

Ministerstvo zahraničí na změny upozornilo v tiskové zprávě. Novinky přinášejí jejich přehled:

Cesty do 6 měsíců

  • Turistické cesty nebudou podmíněné vízem. Do 30. 9. 2021 bude ještě možné cestovat s občanským průkazem, poté již pouze s pasem. Tyto cesty zahrnují například dovolenou, návštěvy příbuzných, krátké studijní kurzy, některé výdělečné aktivity jako třeba účast na kulturních akcích. Není možné v rámci turismu ve Velké Británii pracovat nebo žádat o sociální dávky.
  • Pracovní cesty do 6 měsíců nebudou podmíněné vízem.  
  • Krátkodobé studium do 6 měsíců, kdy student nebude čerpat příspěvky z britských veřejných financí (tedy si student kompletně hradí náklady na ubytování, studium atd.), nebude podmíněné vízem. 

Cesty nad 6 měsíců 

  • Dlouhodobé pracovní cesty budou podmíněné vízem. Žádat bude možné online.
  • Dlouhodobé studium nad 6 měsíců bude podmíněno studentským vízem, pro které musí žadatelé získat min. 70 bodů v imigračním systému (na základě finančního zajištění, odpovídající znalosti angličtiny nebo aktuálního dosaženého vzdělání).  

Dražší volání 

  • Na telefonické hovory z/do Velké Británie se budou vztahovat roamingové sazby mimo EU. Je proto nutné se připravit na vyšší poplatky. 
  • Nutné bude také komerční cestovní pojištění i pro krátkodobý pobyt. Evropský průkaz zdravotního pojištění již v Británii nebude platit.

Obchod 

  • Změny se budou týkat také obchodu. Celní kontroly v Británii budou zaváděny ve třech fázích během první poloviny roku 2021.
  • Obchod se Severním Irskem se bude nadále řídit pravidly EU.
  • Autorizovaný a odpovědný zástupce se sídlem v EU již nebude ve Velké Británii od 1. 1. uznáván, stejně tak britský zástupce již nebude moci být využíván i pro EU. Pro produkty nabízené na britském trhu bude muset mít zástupce sídlo ve Spojeném království.
  • Pro většinu produktů v současnosti podléhající označení CE se bude muset postupně začít využívat nový britský ekvivalent UKCA, pro příští rok ale zůstává podle MZV většina britských standardů stejná.

Nový emigrační systém

  • Britští občané budou od ledna v Česku občany takzvaných třetích zemí a stejně bude nahlíženo na Evropany v Británii. 
  • Pro občany zemí EU tak bude platit mimo jiné nový bodový imigrační systém. Cizinci budou dostávat body za specifické dovednosti a kvalifikaci. 
  • Češi trvale žijící v zemi mohou po zisku statusu usedlíka počítat se stávajícími pravidly. O status je třeba zažádat do konce června formou registrace. Pro vyřizování dokladů nezbytných pro registraci a případnou konzulární pomoc se mohou Češi v Británii nadále obracet na české velvyslanectví v Londýně a generální konzulát v Manchesteru.

Reklama

Výběr článků

Načítám