Hlavní obsah

Polsko míří k povinné vakcinaci

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli zadrhávající očkovací kampani v Polsku by tamní vláda mohla nařídit povinnou vakcinaci. Počítá s tím nejvlivnější politik v zemi, lídr vládní strany Právo a spravedlnost (PiS) a vicepremiér Jaroslaw Kaczyňski.

Foto: ZUMA, ČTK

Proti očkování protestovaly nedávno ve Varšavě stovky lidí.

Článek

„Pokud se Poláci nechtějí nechat očkovat po dobrém, začíná být nezbytné je k tomu přinutit.

Možná je to příliš velké (politické) riziko, ale pokud jiné argumenty nezabírají, je třeba riskovat,“ citoval Kaczyňského portál oko.press.pl.

„Když lidi nepřesvědčují věcné argumenty o nutnosti očkování, a dokonce ani loterie s množstvím zajímavých cen nepřináší očekávané výsledky, bude stát muset sáhnout po jiných prostředcích. Má ve svých rukou i donucovací moc a existují situace, kdy ji musí využít,“ prohlásil dále politik podle listu SuperExpress.

Voliči PiS nesouhlasí

Šéf PiS podle deníku po výjezdním zasedání poslaneckého klubu této strany ve městě Pruszków nedaleko Varšavy neskrýval své zklamání z toho, že z 38 milionů obyvatel je kompletně očkováno pouze 10,7 milionu (28 procent) a že o očkování proti koronaviru projevilo zájem jen 50 procent Poláků. Povinné očkování už podpořilo několik lékařských autorit, například člen Nejvyšší lékařské rady Konstanty Szuldrzyňski.

„K poražení pandemie koronaviru máme stále daleko. K tomu je nutné komplexní očkování a jsem jednoznačně pro to, aby bylo povinné,“ řekl. Dodal zároveň, že nevidí důvod, proč by tomu tak nemělo být, když je povinné i očkování proti tuberkulóze, přičemž covid-19 je pro lidstvo výrazně nebezpečnější. „Když se očkování týká dětí, většina lidí neprotestuje, ale když jde o dospělé, najednou protestují, že to ohrožuje jejich svobodu,“ vzkázal.

Paradoxem je, že zatímco politici PiS se netají úvahami o povinném očkování proti covidu-19 s tím, že je třeba zabránit dalšímu ohrožení zdraví obyvatelstva i ekonomickým omezením, až 70 procent voličů této strany s tím nesouhlasí. Očkování má větší podporu mezi obyvateli velkých měst, nejnižší naopak na venkově, zejména pak na jihovýchodě země.

Účinnost ivermektinu začala zkoumat Oxfordská univerzita

Koronavirus

Například v Sopotech na severu Polska, kde má tradičně podporu opoziční liberální Občanská platforma (PO), se podle aktuálních údajů plně naočkovalo 44 procent obyvatel. Zcela opačná je situace v Lipnici Wielké v Malopolském vojvodství na jihu země nebo v celém Nowotarském okrese, kde je plně naočkováno pouze 6,7 procenta obyvatel.

Přitom právě v Lipnici Wielké dlouhodobě vyhrává volby PiS a její prezidentský kandidát Andrzej Duda tam loni získal přes 90 procent hlasů. „My tu nebýváme nemocní a nikdo mi nevymluví, že koronavir je něco jiného než obyčejná chřipka, a proti té se nebudeme očkovat,“ řekla například reportérům oko.press.pl dvaapadesátiletá Magda z tohoto městečka.

Web v této souvislosti upozornil, že statistiky jsou neúprosné, s tím, že právě obyvatelstvo tohoto regionu patřilo během předchozí vlny epidemie k nejméně odolným v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám